Zondag 28 april Erfgoeddag: van tere makelij

Patrick Demarest

26/04/2019
Actua Cultuur cultuur/onderwijs horeca/toerisme

Erfgoeddag Tielt bestaat uit verschillende luiken en start al in de voormiddag om 11u00 met een officiëel openingsmoment in huis Mulle de Terschueren. Daar wordt i.s.m. het VTI Tielt een nieuwe aanwinst voor de koetsdoorgang voorgesteld nl. een historische replica van de eerste Benz motor.

‘Hoe maakt u het’ is het thema van erfgoeddag 2019.

Enkele Tieltse publieke gebouwen worden opgefleurd met prachtige glasramen die uniek zijn in hun soort en die van de vensteropeningen schilderijen van licht maken met hoge decoratieve waarde. In een wandellus tussen de Sint-Pieterskerk en huis Tabor (voormalige Paterskerk) bekijken we deze fragile en tere elementen van ons erfgoed. De glazenierskunst is een van de oude ambachten met een hoog gehalte aan vakmanschap dat vanaf de middeleeuwen een hele evolutie onderging. In de Sint-Pieterskerk waren drie verschillende glaskunstenaars aan het werk in variërende technieken. Hier springen de brandglasramen van de Duits-Nederlandse kunstenaar Max Weiss in het oog en bezorgen een kunstzinnig cachet aan de kerk.

We eindigen in de pandgang van de minderbroeders en staan stil bij de uiterst uniek bewaarde reeks van 22 glasmedaillons uit de 17de eeuw: fragmenten uit het leven van de H. Franciscus en wapenschilden van adellijke weldoeners die de goede relaties bevestigen tussen dit geestelijk centrum en edellieden uit de wijde omgeving.
Wanneer? De wandelingen starten om 14u00, 14u30, 15u30 en 16u00, inschrijven is niet nodig
Waar? De wandelingen starten aan de ingang van de Sint-Pieterskerk, we eindigen in huis Tabor
Duur wandeling: ongeveer 1 uur 15’
Een activiteit van de Roede van Tielt i.s.m. de stad Tielt en huis Tabor