Zanglust en ProMusica² dragen mee de Koorvlam van de World Choir Games door Vlaanderen

Patrick Demarest

11/10/2021
Actua

In 2018 werd in Tshwane (Zuid-Afrika) de Olympische Vlam van de World Choir Games, de grootste zangwedstrijd voor koren in de wereld, overgedragen aan Vlaanderen. Op 15 september 2021 werd deze Koorvlam in Vlaanderen officieel ontstoken ter gelegenheid van de start van de ticketverkoop voor de World Choir Games 2021. De Koorvlam, die symbool staat voor de warmte die samenzang kan verspreiding in de samenleving, zal een estafettetocht starten in Antwerpen en op vijf weken tijd langs tal van Vlaamse steden naar Gent reizen. Op 12 oktober komt de Koorvlam op bezoek in Tielt.De World Choir Games zijn de Olympische Spelen voor zang, en bij de Spelen hoort natuurlijk ook een Olympische Vlam. In de twee maanden voor de World Choir Games reist de Koorvlam door heel Vlaanderen, vooraleer ze arriveert op de grote openingsceremonie in Antwerp Expo.

De reis is een gemeenschappelijke uitdaging, want behalve het koor Zanglust en de cultuurorganisatie ProMusica² zullen ook andere koren en organisaties in Vlaanderen op ‘koorkracht’ de vlam doorheen Vlaanderen verplaatsen. De tocht van de Koorvlam staat dan ook in het teken van verbinding tussen de vele groepen die de passie voor het zingen gemeen hebben. De deelname aan de reis is net zoals de leuze van de Olympische Spelen: ‘deelnemen is belangrijker dan winnen'.

De World Choir Games zijn het grootste koorevenement ter wereld. Voor haar 11de editie komt dit unieke evenement naar Vlaanderen. Van 30 oktober tot en met 7 november ontvangen de steden Antwerpen en Gent koren uit de hele wereld. Zij doen mee aan wedstrijden, concerten en workshops onder leiding van tal van nationale en internationale experts. Meer info: www.wcg2021.be.

Met de Tieltse verenigingen, met name vtbKultuur | Tielt (de Tieltse afdeling van vtbKultuur) en vtbKultuur | Pro Musica² (een themagroep van vtbKultuur) gaan ze samen met Zanglust, dan ook graag in op de uitnodiging van de World Choir Games om ook in Tielt de Koorvlam te laten passeren.

De koorvlam komt naar ons vanuit Meulebeke en vertrekt nadien richting Brugge. Dit is ingepland op 12 oktober om 20 uur in de O.L.Vrouwkerk waar de Koorvlam in ontvangst wordt genomen door het koor van het Koninklijk Koor en Orkest Zanglust in het bijzijn van een vertegenwoordiging van het stadsbestuur. Bij het ontsteken van de vlam zal Zanglust uiteraard een passend lied ten gehore brengen. Deze Koorvlam wordt dan onmiddellijk daarna verder doorgegeven aan ProMusica².