WOP! en Tieltse Mondiale Raad organiseren tweedehandsmarkt voor kledij op zaterdag 11 september

Patrick Demarest

06/09/2021
Actua

De vzw WOP! en de Tieltse Mondiale Raad organiseren op zaterdag 11 september 2021 een heuse tweedehandsmarkt voor kledij. Heel wat Tieltse sportclubs, jeugdverenigingen en scholen zetten mee hun schouders onder dit initiatief.Kleren. We kopen ze met gretigheid, wisselen met de regelmaat van de klok, willen er graag eens mee uitpakken en stralen. Voor elke gelegenheid, elke activiteit, elke ontmoeting een ander tenue. Onze kinderen groeien, maatjes veranderen. Maar lang niet iedereen kan dat financieel zo makkelijk dragen. En wat meer is: we staan zelden of nooit stil bij de gigantische impact van textielproductie. Op milieu, op klimaat maar niet in het minst ook op onze medemens. Dat kan anders.

Impact kledij

Voor het maken van kleding zijn veel grondstoffen nodig. Gebruik van land, water (veel water), energie en chemicaliën (pesticiden, verfstoffen, bleekstoffen…) heeft een grote impact op het milieu. De mate waarin het overgrote deel van de bevolking kledij consumeert, is voor onze planeet onhoudbaar. Fast fashion of snelle mode is gebaseerd op modetrends. Het volgende seizoen of soms zelfs de volgende maand zijn er alweer nieuwe trends. Dit zorgt ervoor dat er meer kleding wordt gekocht en dat die sneller wordt weggegooid. Ook ons online koopgedrag draagt bij tot een enorme afvalberg van textiel: wat teruggestuurd wordt omdat het niet past of ons niet aanstaat, komt zelden of nooit terug in de rekken maar wordt vaak gewoon verbrand.

Een paar cijfers maken dat sneller duidelijk dan een lange tekst, daarom presenteren we een paar wist-je-datjes:

‘Je kunt bijna 40 kg CO2 per jaar besparen door zes kledingstukken minder te kopen. Als iedere Belg dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 56 000 keer met de auto rond de wereld!’

‘De mode industrie produceert meer uitlaatgassen dan de vlieg- en scheepsvaartindustie samen.’

‘Gemiddeld reist een kledingstuk 1.900 kilometer, nog voor het bij de gebruiker is.’

‘Gemiddeld kost een spijkerbroek 8.000 liter water om te maken en een katoenen T-shirt 2.700 liter.

2.700 liter water is genoeg voor één persoon om 2,5 jaar van te drinken.’

Tweedehandsmarkt

De vzw WOP! en de Tieltse Mondiale Raad organiseren op zaterdag 11 september 2021 een heuse tweedehandsmarkt voor kledij. Deze markt krijgt de naam ‘EcoTexTielt’ en focust op sportkledij en tenues van (jeugd) verenigingen en scholen. Maar je zal er ook enkele standjes terugvinden van andere initiatieven en winkels die inzetten op verantwoorde kledij.

Waarom? De kledingindustrie weegt zwaar op de draagkracht van onze planeet. En op de levensomstandigheden van duizenden textielarbeiders wereldwijd. Het kan ook anders. Bewust inzetten op hergebruik, fair fashion en tweedehands, maakt een wezenlijk verschil voor klimaat & milieu, medemens én portemonnee. Lees verder en kom meer te weten. Ook in Tielt willen we hier verder mee aan de slag.

Er zijn inzamelmomenten bij de eigen vereniging/school of in Bokaal (Bruggestraat 19) op woensdag 1 sept van 9.30 uur tot 11 uur, vrijdag 3 sept van 16.30 uur tot 18 uur, zaterdag 4 sept van 10 uur tot 12 uur of woensdag 8 sept van 9.30 uur tot 11 uur.

De markt vindt plaats op zaterdag 11 september 2021 van 9 uur tot 17 uur in de sporthal, Sportlaan 3, 8700 Tielt.

Meer details? Surf naar wopplanet.com/duurzame-kledij of mail naar vzwwop@gmail.com.

Bezoek onze markt en maak kans op een leuke duurzame verrassing.