West-Vlaamse diensten voor studentenvoorzieningen van hoger onderwijs lanceren project rond verbinding, veerkracht en ontmoeting

Patrick Demarest

03/10/2021
Onderwijs

Alle Studentenvoorzieningen, kortweg STUVO’s, van het hoger onderwijs in West-Vlaanderen werken bij de start van het academiejaar op een unieke wijze samen. Op alle campussen in Kortrijk, Brugge, Roeselare, Oostende en Torhout zetten STUVO’s  de thema’s verbinding, veerkracht en ontmoeting ‘in de verf’. Drie West-Vlaamse kalligrafen werden gevraagd om op meer dan 25 locaties in die steden op grote publieke ramen op alle campussen meer dan 80 quotes rond verbinding, veerkracht en ontmoeting te plaatsen. 

 

Het hoger onderwijs van VIVES, Howest, KU Leuven (Campus Kulak Kortrijk en Campus Brugge) en UGent (Campus Kortrijk) opent het nieuwe academiejaar in code groen. De afgelopen periode was niet eenvoudig voor studenten. Ze werden verplicht tot afstandsonderwijs ‘vanuit hun kot’. Ook in hun vrije tijd waren live contacten heel beperkt. Alle STUVO’s uit West-Vlaanderen willen daarom bij de startperiode van het academiejaar én tijdens de ‘10-daagse van de Geestelijke Gezondheid’ (1-10/10/21) hun studenten inspireren rond veerkracht en hen met vele activiteiten warm uitnodigen om terug ‘uit de grot te komen’.


Sinds maart 2020 werd online les volgen de norm, net als ‘in uw kot’ studeren, thuis of letterlijk vanuit een studentenkot. Anno september 2021 mag het hoger onderwijs opstarten in code groen. De lessen zijn weer live te volgen en de coronamaatregelen kunnen tot een minimum worden beperkt.


Opnieuw instappen in het studentenleven is voor veel studenten - zowel de nieuwe startende student als voor zij die al verder in hun studietraject zitten - nu anders dan anders. De periode zonder veel (échte) contacten, met beperkte activiteiten duurde  voor velen lang. Dit nieuwe normaal, waar een combinatie even de norm is geworden, brengt ons allemaal tot nieuwe uitdagingen, ook voor studenten hoger onderwijs.


De STUVO’s in West-Vlaanderen zetten daarom gezamenlijk de schouders onder een gemeenschappelijk project. Drie West-Vlaamse kalligrafen werden gevraagd om op meer dan 25 locaties (in Kortrijk, Brugge, Roeselare, Oostende en Torhout) op grote publieke ramen op alle campussen meer dan 80 quotes rond verbinding, veerkracht en ontmoeting te plaatsen. Net klaar voor de startperiode van het academiejaar en tegelijkertijd een markering van de transitie van ‘blijf in uw kot’ naar ‘kom uit uw grot’.


Er werd gekozen voor quotes die uitnodigen en aansporen om elkaar terug te ontmoeten en veerkracht aan te spreken. De quotes worden geflankeerd met posters waar studenten via QR-codes de weg vinden naar uiteenlopende activiteiten (van Kortrijk en Brugge Studentenstad, Peer Support, Mind Mates …). Deze initiatieven schieten terug uit de startblokken of linken naar laagdrempelige ondersteuning als het even wat minder gaat (zoals onder meer Psywest en Stuvowerking ...). Zo willen de STUVO’s studenten hartelijk onthalen en warm maken voor acties die ontmoeting faciliteren en ruimte geven om elkaar terug live te zien.


Studenten, docenten, onthaal- en andere medewerkers op de campus worden uitgenodigd om hun inspirerende quote te delen. Vanuit de overtuiging dat iedereen goede ideeën en inspiratie heeft rond ontmoeting en veerkracht en we allen een duwtje in de rug kunnen gebruiken in deze bijzondere periode naar een samenleving post corona.