Wat me blij maakt - part 2

Patrick Demarest

07/06/2023
column

Wat me blij maakt - part 2


Joepie ... hij is er weer: de knip op de markt!  En hij niet alleen: nu ook Madame Soleil definitief uit haar veel te lange winterslaap is ontwaakt zijn ook de "zot" vlaggen ("Tielt zomert") weer tevoorschijn gekomen, samen met een boel kleurrijke lampions in de Tieltse centrumstraten, en ongebruikelijk, felrood zit-meubilair op de markt en op het Alexianenplein.  Ook op de dorpspleinen van de deelgemeenten zijn die rode stoelen opgedoken, en dat is prima, want een beetje opfleuring kunnen die wel heel goed gebruiken ... zeker in Aarsele, waar de markt desolaat leeg blijft kleuren.  Anders dan in Kapelle en Kanegem liggen de café-terrasjes hier niet aan de zonnekant van de straat, waardoor hier enkel op ècht warme dagen veel volk zit...

We zien de Groot-Tieltenaren ook niet direct hetzelfde doen als de mensen in de Zuiderse landen: zomaar eventjes gaan zitten en een babbeltje slaan met een wildvreemde.  Dat ligt niet in onze volksaard, maar misschien komt dat hier ook wel, als we straks een mooie zomer mogen meemaken.  Aan onderwerpen geen gebrek, en tegenwoordig is 'the talk of the town" vooral het nieuwe mobiliteitsplan dat er nu echt wel zit aan te komen.  Allerlei doemscenario's doen de ronde: je zal in het centrum bijna nergens nog sneller dan 30 km mogen rijden, de Europawijk wordt afgesneden van de rest van de stad door de knip aan den Bek, enz.  Benieuwd wat het ècht worden zal, al is het alleszins duidelijk dat er ingrepen nodig waren om de verkeersleefbaarheid in Tielt (en ook in Aarsele) wat op te krikken.  Het is natuurlijk geen makkie om een jarenlang vastgeroeste situatie om te turnen in een leefbaar scenario dat aanvaard kan worden door brede lagen van de bevolking.  Altijd zullen er lieden zijn die heel ontevreden zijn met de veranderingen.  Ikzelf ben een groot voorstander van ingrijpende maatregelen, maar ik betrap mij er dan weer op dat ik al moeite heb om mij aan de nieuwe snelheidsbeperking op de weg van Tielt naar Kanegem te houden: 50 km per uur is hier wel erg traag, ook al is dit ingevoerd om het sluipverkeer te ontmoedigen, dat de lichten aan de werken op de Ruiseleedsesteenweg wil ontwijken.  Maar zo heb ik bvb kunnen merken dat de camperplek "het Ovenbuur" bijna ieder week tsjokvol kampeerwagens staat... duidelijk een succesformule!

En wat mij ook gelukkig gemaakt heeft: deze winter liet de beiaard van de hallentoren het afweten, maar tegenwoordig kan je weer elk kwartier een vrolijk deuntje over de markt horen beieren... tof!  Nu nog de straatverlichting weer in gang krijgen op weekdagen na 11 uur en Tielt wordt weer helemaal top.  Laat de zotte Tieltse zomer nu maar komen... (Hula)