Voorstel voor nieuwe reflecterende huisnummerbordjes

Patrick Demarest

03/02/2021
Actua

Raadslid Simon Germonpré (N-VA-Open-VLD) stelt voor om in Tielt reflecterende huisnummerbordjes te voorzien. “Bijna alle huisnummerbordjes zijn nog van het niet-reflecterende type. En dat terwijl een nieuwe generatie reflecterende huisnummerbordjes aangebracht kan worden die in het duister beter zichtbaar zijn”, zegt Simon Germonpré. Hij doet zijn voorstel in de gemeenteraad van donderdag 4 februari 2021.

“Het is momenteel zo dat een huisnummerbordjes gratis kan worden bekomen bij de dienst bevolking”, aldus raadslid Simon Germonpré (N-VA-Open-VLD). “Het zijn de bekende blauwe bordjes met witte cijfers en soms een witte rand.”

“In straatbeeld zijn meeste huisnummerbordjes in duisternis niet altijd meer goed leesbaar”

Een duidelijk zichtbaar huisnummerbordje rechts van de voordeur is belangrijk voor interventies van politie, brandweer en ambulanciers. “Als er onduidelijke huisnummers zijn, kunnen levensbedreigende minuten verloren gaan”, zegt Simon Germonpré. “Elke minuut die de hulpdiensten verliezen, is een minuut te veel. Ook de postbode en de pakjesdiensten zijn gebaat met een duidelijk zichtbaar huisnummerbordje aan de brievenbus.”

“‘s Nachts geeft de zoektocht naar het juiste adres extra problemen omdat die plaatsen niet altijd even goed verlicht zijn”, aldus Simon Germonpré. “In een plattelandsgemeente als Tielt is het probleem niet te onderschatten. In het straatbeeld zijn de meeste huisnummerbordjes in de duisternis niet altijd meer goed leesbaar door de tand des tijds. De bordjes van email hebben vaak hun blauwe kleur verloren en zijn aan vervanging toe. Email is namelijk maar tot 50 jaar kleurvast. Het staat dus vast dat de huidige huisnummerbordjes sowieso aan vervanging toe zijn.”

“Reflecterende bordjes in dezelfde kleuren als blauwe bordjes met witte cijfers”

Bijna alle huisnummerbordjes zijn nog van het niet-reflecterende type. “En dat terwijl een nieuwe generatie reflecterende huisnummerbordjes aangebracht kan worden die in het duister beter zichtbaar zijn”, zegt Simon Germonpré. “De reflecterende bordjes zijn gemaakt uit aluminium, een duurzamer en goedkoper materiaal dan email en dat gemakkelijk te recycleren is.”

“Om geen grote breuk te maken met het verleden en de nieuwe aluminium reflecterende straatnaamborden, stellen we voor om de reflecterende bordjes in dezelfde kleuren als de blauwe bordjes met witte cijfers te behouden”, besluit Simon Germonpré.