Vlaams kampioenschap gymnastiek in Tielt

Patrick Demarest

09/05/2019
Actua sport vereniging

Op zaterdag 18 mei 2019 organiseren de Gymnastiekfederatie Vlaanderen en Turnkring Atlas Tielt het Vlaams kampioenschap C-niveau. Tijdens dit kampioenschap komen de gymnasten in de discipline toestelturnen meisjes C-niveau in actie. De Vlaamse titels worden dit jaar voor het eerst in Tielt verdeeld.

“Om in aanmerking te komen voor deze Vlaamse kampioenschappen kunnen gymnasten zich selecteren via provinciale voorrondes” legt Stephanie Neirinck van Turnkring Atlas uit. “Per leeftijdscategorie zijn er drie voorrondes. Als de resultaten van deze voorrondes goed zijn, kan een gymnaste zich selecteren voor het Vlaams kampioenschap. Bij A en B- niveau bestaat er ook een Belgisch kampioenschap, bij C-niveau niet. Deze Vlaamse kampioenschappen zijn dus op C-niveau de belangrijkste wedstrijd.”

Momenteel zijn er 200 deelnemers uit 51 clubs geselecteerd voor deze wedstrijd. Ook Turnkring Atlas is vertegenwoordigd met 6 geselecteerden (Lieze Baert, Janne Ravelingien, Siel Baert, Anna Clarysse, Marlies Van Renterghem en Laurena de Brabandere).
Oele Demeulemeester, Hoofdcoördinator van Turnkring Atlas is hier zeer tevreden over: “Het turnen in Tielt zit al een aantal jaar serieus in de lift. Turnkring Atlas telt momenteel een record aantal leden (366) en de voorbije 8 jaar was de vraag steeds groter dan het aanbod. We moeten jaarlijks een inschrijvingsstop inlassen. Met zo een grote groepen is het belangrijk dat we ook gaan differentiëren in niveau, zodat iedereen op zijn/haar niveau kan trainen. Een aantal jaar geleden gingen we dan ook van start met het C-niveau.”

Toestelturnen is de populairste gymdiscipline bij meisjes. Het is een individuele sport waar geturnd wordt aan vier toestellen: sprong, brug met ongelijke leggers, balk en vloer. Het competitieturnen wordt opgedeeld in 3 niveaus: A, B en C-niveau. Het A-niveau is enkel weggelegd voor gymnasten uit de topsportschool zoals Nina Derwael. “Bij turnkring Atlas zijn we in 2012 gestart met het competitieturnen” zegt Oele Demeulemeester. “De eerste jaren was dit een beperkt groepje gymnasten. Ondertussen hebben we C-gymnasten van verschillende leeftijden. De kleinsten trainen 4 uur per week, de oudsten 9 uur per week. De trainers van het C-niveau leveren goed werk want de laatste jaren konden we ons al een aantal keer plaatsen voor het Vlaams kampioenschap. Ondertussen hebben we ook al 3 gymnasten die meedraaien op B-niveau.”

Turnkring Atlas organiseerde eerder al een provinciale ronde, maar nu dus voor het eerst het Vlaamse kampioenschap.

Praktisch :

Vlaams kampioenschap toestelturnen meisjes C-niveau
Zaterdag 18 mei 2019 vanaf 9 uur
Sporthal De Ponte, Sportlaan 1, 8700 Tielt
Tickets (ganse dag)
- Niet leden: 8 euro
- Leden Gymfed: 6 euro (enkel op vertoon van geldige lidkaart)
- Kinderen t.e.m. 6 jaar: gratis
www.turnkringatlas.be www.gymfed.be