Tieltse ramen tellen auto’s en vrachtwagens

Patrick Demarest

05/01/2021
Actua

Woon je in een drukke straat in Tielt, Aarsele, Kanegem of Schuiferskapelle? En ben je benieuwd hoeveel fietsers, auto’s en vrachtwagens er dagelijks langs je raam voorbij komen? Vraag dan aan de stad een teltoestel en maak van je raam een telraam.

Foto©Telraam. 



Bewoners van drukke buurten kunnen aan hun venster een verkeersteller hangen. Later zullen de cijfers van die tellers kunnen helpen bij de opmaak van een nieuw mobiliteitsplan voor de stad. “Dat moet er komen om doorgaand verkeer en zware vrachtwagens zoveel mogelijk uit het centrum te weren”, zegt mobiliteitsambtenaar Jurgen Roose.

“Zicht krijgen op werkelijke cijfers”

Op de hoofdassen van het centrum en op gewestwegen wordt het aantal auto’s en vrachtwagens al nauwkeurig in kaart gebracht. Maar een aantal andere straten zijn vermoedelijk populaire sluipwegen geworden. Zoals misschien de Oude Pittemstraat en de Europalaan in Tielt, de Neringenstraat tussen Aarsele en Kanegem en de Henri D’Hontstraat in Schuiferskapelle.

“Om daar zeker van te zijn, moeten we zicht krijgen op de werkelijke cijfers”, zegt Jurgen Roose. “Daarvoor gaan we nu verkeerstellers van het type Telraam gebruiken. Dat zijn kleine toestelletjes - niet veel groter dan een smartphone - die aan het venster worden gehangen en die overdag het verkeer in de straat tellen. We zoeken mensen die in Tielt of in een van de deelgemeenten in een drukke straat wonen en die zo’n verkeersteller aan het venster willen hangen. Het moet uiteraard wel gaan om een venster met uitzicht op de straat. Ook mogen er geen bomen of zo in de weg staan.

Foto©Telraam. 

Tielt koopt twintig Telramen aan

Het Telraam stuurt via wifi het aantal getelde voertuigen automatisch door naar het stadsbestuur. “En dan gaan we analyseren”, zegt Jurgen Roose. Met de cijfers van de verkeerstellers zal duidelijk worden welke Tieltse wegen hoeveel verkeer te slikken krijgen. Later zullen de resultaten ook gebruikt kunnen worden om na te gaan of genomen maatregelen effect hebben.

Wat is dan het verschil met de zogenaamde telslangen, kabels die je wel eens over de weg ziet liggen en die ook het aantal voertuigen tellen? Die worden gehuurd en kunnen maar voor een bepaald aantal dagen of weken worden gebruikt. Tielt heeft 20 verkeerstellers aangekocht. “Die blijven eigendom van de stad”, legt Jurgen Roose uit. “We kunnen ze zo lang gebruiken als we willen en verplaatsen mocht dat nodig zijn. Mogelijk breiden we het aantal nog uit.”

“Mensen zoveel mogelijk betrekken”

Jurgen Roose wijst nog op het belang van participatie in dit project. “We willen de Tieltenaren zo veel mogelijk betrekken in de leefbaarheidsstudie over hun eigen buurt”, zegt hij. “Veel mensen klagen over de drukte in hun straat. Met dit verkeersteller-project kunnen ze zelf gaan meten hoe het nu werkelijk zit met de verkeersdrukte in hun omgeving. Ze zullen ook effectief zelf de aantallen kunnen aflezen.”

Woon je in een drukke straat in Tielt of in een van de deelgemeenten en wil je je raam laten meetellen? Stel je kandidaat via deze link.