Tieltse Ann Lust brengt prentenboek uit rond perinatale rouw

Patrick Demarest

13/09/2021
Actua

Met ‘Nu moet je gaan’ brengt Ann Lust uit Tielt een prentenboek zonder woorden uit, over stilgeboren baby’s en sterrenkinderen. Een verhaal over wensen, verwachten, loslaten maar bovenal een verhaal over liefde.


Het is een boek zonder woorden met betekenisvolle, tedere, ontroerende illustraties die het verhaal vertellen van verwachten, uitkijken, wanhopig overvallen worden, geboorte geven, welkom heten, bewonderen, diepe pijn, machteloosheid, afscheid nemen, rouwen, herinneren, verder gaan…


Het onvergetelijke, liefdevolle verhaal van elk uniek sterrenkindje

‘Nu moet je gaan’ is een boek voor groot en klein waarbij iedere sterrenouder zijn unieke verhaal kan delen met de woorden die passend zijn voor wie luistert. Op de witte pagina naast iedere illustratie is er plaats voor foto’s, een eigen tekst, een tekening.

‘Nu moet je gaan’ wordt op die manier het onvergetelijke, liefdevolle verhaal van elk uniek sterrenkindje.

Ann Lust vertelt het verhaal van ‘Nu moet je gaan’ enkel aan de hand van illustraties en twee korte gedichtjes bij het begin en einde van het prentenboek.

‘Nu moet je gaan’ is een boek dat helpend kan zijn bij perinatale rouw. Dit is het proces van rouwen wanneer een baby sterft vòòr of tijdens de geboorte of kort erna. Dankzij organisaties als vzw De stilte omarmd, vzw Boven de wolken, het Berrefonds en andere initiatieven en de vele acties die ze opzetten, wordt het taboe rond stilgeboren kindjes of kindjes die tijdens of kort na de geboorte sterven kleiner. Net het sterven van een baby waar vaak zo erg naar uitgekeken wordt, is een bijzonder ingrijpende gebeurtenis voor ouders, broers en zussen, grootouders, familie en vrienden. Wat een blijde gebeurtenis had moeten zijn, verandert in iets onnoembaar pijnlijk. Er is een chaos van emoties waar vaak woorden voor tekort schieten.

Het unieke verhaal van een sterrenkindje dat ondanks zijn korte bestaan, onuitwisbare sporen achterliet

‘Nu moet je gaan’ wil helpen om die woorden te vinden. Enkel aan de hand van krachtige, ontroerende illustraties vertelt Nu moet je gaan het verhaal van verwachten, (stil)geboorte, sterven, afscheid nemen, rouwen…

Op die manier kan elk zijn eigen verhaal vertellen, herinneringen ophalen en dit verhaal delen met anderen. Naast iedere illustratie is een open bladzijde waar een foto kan gekleefd worden, of een tekening van broer of zus. Ouders kunnen er ook zelf in schrijven.

‘Nu moet je gaan’ kan ondersteunend zijn in het rouwproces en een herinneringsboek worden voor groot en klein dat het unieke verhaal vertelt van een sterrenkindje dat ondanks zijn korte bestaan, onuitwisbare sporen achterliet.


Ann Lust is auteur van prentenboeken Rode touwen en Kleintje. Zowel privé als professioneel kwamen sterrenkindjes op haar weg. ‘Nu moet je gaan’ is ook voor haar een persoonlijke verwerking van een afscheid van een premature baby die in 2017 in haar armen stierf. Toen een vriend zijn eigen verliesverhaal deelde dat hij al dertig jaar in stilte droeg, zette ze zich aan het schetsen.


Marta del Moral Arroyo (Spanje) illustreerde Rode touwen en Kleintje en werkt sinds 2019 samen met Ann Lust. Nu moet je gaan was één van Marta’s meest bijzondere opdrachten die haar diep raakte. Door haar unieke talent om emoties in kleur en vorm weer te geven, maakte ze van Nu moet je gaan, een kunstwerk dat ontroert en harten verwarmt.

Nu moet je gaan wordt uitgegeven door Vlaamse Uitgeverij Het Punt en is vanaf 1 oktober 2021 verkrijgbaar.

ISBN 9 789460 795541

NUR 749

Eerste druk: augustus 2021

Aantal blz: 33

Cover: Wire-O

Uitgeverij Het Punt, Baasrodestraat 118, 9200 Dendermonde.