Tielts ziekenhuis pakt uit met primeur!

Patrick Demarest

30/05/2019
Actua Sociaal

 Deze week had het tweede Netwerksymposium Spoed plaats in het Sint-Andriesziekenhuis. Verpleegkundigen van de spoedafdelingen van Jan Ypermanziekenhuis, AZ Delta en Sint-Andriesziekenhuis kregen er de kans om botboortrainingen te doen op levensechte reanimatiepoppen. Een primeur in de Benelux.
Voor de tweede keer al konden spoedverpleegkundigen van de ziekenhuizen AZ Delta Roeselare, Jan Ypermanziekenhuis Ieper en Sint-Andriesziekenhuis Tielt het Netwerksymposium Spoed bijwonen. Het symposium stond onder leiding van enkele experts van de drie ziekenhuizen, met onder meer enkele voordrachten en workshops. Aspecten die dit keer aan bod kwamen waren juridische items op spoed, casuïstiek, rampenplanning, prioritair rijden, eerste opvang neonaat (ANLS)/het kritiek zieke kind en de botboor. Voor die laatste workshop stelde de firma Teleflex, leverancier van innovatieve medische producten, voor het eerst zijn levensechte simulatiepoppen ter beschikking. Een primeur voor de Benelux.
De poppen zijn gemaakt van silicone en bevatten onder meer synthetische botten die het beenmerg simuleren. De aanwezigen kregen de kans om de botboor – gebruikt voor intraossale infusie, een methode waarbij medicatie en vloeistoffen in de centrale circulatie worden gebracht via het beenmerg – te oefenen op deze levensechte poppen.
Kristof Steeno (Teleflex): “Hoe sterker de oefenpoppen de realiteit benaderen, hoe beter men kan oefenen om in real life over de nodige skills te beschikken. Het psychologische aspect is niet te onderschatten wanneer mensen het gevoel hebben dat hun oefenpoppen quasi levensecht aanvoelen.”
Voor de aanwezigen was het de eerste keer dat ze de kans kregen om te oefenen op deze poppen. Matthijs Samyn, verpleegkundig directeur Sint-Andriesziekenhuis: “Het eerste moment waren sommige mensen toch wat geschrokken omdat ze niet verwacht hadden levensechte poppen op de oefentafel aan te treffen. Zeker de oefenbaby zag er bijna akelig echt uit.

Nadien waren de reacties weliswaar heel positief, aangezien het toch een pak echter is om te oefenen op deze poppen dan op kippenboutjes zoals dat in het verleden het geval was. Het creëren van een levensechte simulatieomgeving is een van de doelstellingen van het ziekenhuis aangezien het de kwaliteit van de trainingen naar een hoger plan tilt. Iets wat zich bijgevolg ook vertaalt naar de werkvloer. Zo hebben we onlangs ook nog geïnvesteerd in een Resusci Anne simulator, een levensecht model van een persoon met stem-, long- en hartgeluiden.” (GF)