Kimberley Vande Walle (34) woont met haar partner Brecht en de 2,5 jaar jonge Ferne in de Kleine Weg in Tielt. “De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat we zo’n nood hebben aan sociale contacten, we willen speelruimte voor onze kinderen, we zoeken massaal de bossen op. En dan blijkt dat er onvoldoende groen is. We kennen allemaal problematieken als klimaatopwarming en watertekorten. Die problemen hebben veel te maken met hoe ons stedelijk ecosysteem vorm krijgt : beton, beton, en nog meer beton.”
“Laten we ook een distel zijn, die leven brengt tussen het grijs”
“We willen meer groen in onze buurten”, gaat Kimberley verder. “Meer groen, meer bomen, meer bankjes om op te zitten. Als de stad daar niet voor zorgt, dan wordt het tijd dat we zelf initiatief nemen.”
Daarom richt Kimberley in Tielt Distels in ‘t Asfalt op. “Een distel duwt zich doorheen een scheur in het asfalt en wordt een bron van leven voor vlinders, bijen en hommels”, zegt ze. “Laten we ook een distel zijn, die leven brengt tussen het grijs. Met Distels in ‘t Asfalt wil ik mensen samenbrengen die een gezamenlijke interesse hebben in tuinieren en die meer groen in hun buurt willen. We gaan tips uitwisselen, ecologische tuinen ontwerpen en zelf voedsel kweken. Distels in ‘t Asfalt wordt een permacultuurtuinwerkgroep.”
In permacultuur werken mensen zoveel mogelijk samen in de natuur
“Permacultuur is een ontwerpmethode die de natuur observeert en nabootst om een systeem te vormen waarin de mens in cohesie kan samenleven met planten, dieren en water, met het hele ecosysteem”, legt Kimberley uit. “Wij zijn continue in verbinding met alles wat rond ons is. We ademen bijvoorbeeld in wat een boom uitstoot en omgekeerd. Dus kunnen we maar beter maken dat deze samenwerkingen zo sterk, zo gezond en zo veerkrachtig mogelijk zijn.”
En dat ziet ze heel breed. “Enerzijds heb je het tuinieren, maar anderzijds ook sociale kwesties”, zegt Kimberley. “In de permacultuur denk je continu vanuit het ecosysteem. Dat is hoe natuur nu eenmaal werkt. In permacultuur werken mensen zoveel mogelijk samen in de natuur. Het gaat over samenwerken met alles rond jou, van de bodem tot de vogels, om te komen tot zuiver water, zuivere lucht en zuivere voeding.”
“Permacultuur betekent ook efficiënt omgaan met middelen”
Kimberley benadrukt dat het om meer gaat dan enkel tuinieren. “De drie basisprincipes zijn zorg voor de mens, zorg voor de aarde, en fairshare. Een ecosysteem kan een tuin, maar ook een buurt of een stad zijn, waarbij ieder element - van een plantje tot elke mens - zijn eigen unieke niche vervult en bijdraagt tot het welzijn van het volledige systeem.”
“Er zit dan ook samenwerking in op sociaal vlak”, aldus Kimberley. “Als iemand in een gemeenschap een bezem heeft, dan hoeven de andere leden toch niet per se ook een bezem te hebben? Dan kunnen ze die ene bezem beter gewoon uitwisselen. Permacultuur betekent dus ook efficiënt omgaan met middelen.”
Kimberley is al een tiental jaar bezig met permacultuur. “Ik heb verscheidene tuinen ontworpen in Vlaanderen en Tenerife”, vertelt ze. “Zelfs verwoestijnde grond heb ik al in permacultuur gebracht.”
Intussen nemen de plannen van Kimberley concrete vormen aan. “Ik heb een gesloten Facebookgroep Distels in ‘t Asfalt opgericht en er zijn al veertigtal mensen lid.”
Voorlopig zit de kern vooral in het tuinieren
“De bedoeling van 'Distels in 't asfalt' is om op geregelde tijdstippen samen te komen met mensen die op hun manier willen bijdragen aan een groener en socialer Tielt”, aldus Kimberley. “Samen vormen we een denk- en doetank om in Tielt de transitie tot een duurzame stad mogelijk te maken. Voorlopig zit de kern vooral in het tuinieren. Zelf heb ik geen politieke ambities. Ik geloof in de kracht van het individu, in samenwerking, in burgerbewegingen. Wel reik ik graag de hand naar politici en hoop dat de behoeftes van de mensen echt gehoord worden. Mensen weten wat ze willen en zeker in hun eigen buurt.” (tom)