Slangen en geitjes houden kinderen aan het lezen tijdens zomervakantie

Patrick Demarest

30/06/2021
Actua

Na de zomervakantie, bij het begin van het nieuwe schooljaar, is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. De Tieltse bib bedacht twee leuke leesacties om deze zomerdip in het lezen bij de jonge lezertjes tegen te gaan.

De zomervakantie is voor kinderen traditioneel de periode van kampen, op reis gaan, buiten spelen, enz. Heel wat kinderen lezen tijdens de vakantiemaanden dan ook weinig of niets. Voor kinderen uit het eerste of tweede leerjaar, die hun technische leesvaardigheid nog niet helemaal onder de knie hebben, is dat een bijzonder lange periode. Om ouders te helpen het leesniveau van hun kind op peil te houden, werkte de bib twee plezante leesacties uit.

Over slangen en geitjes

‘Lees mee met Stoefslang’ is gericht op kinderen die het eerste leerjaar beëindigd hebben. Stoefslang is een atypische slang: ze heeft leren lezen en doet sindsdien niets liever dan zoveel mogelijk mooie en spannende verhalen te lezen. Ze vindt lezen zo geweldig dat ze vindt dat iedereen dit goed moet kunnen. Daarom wil ze de kinderen van het eerste leerjaar helpen om zoveel mogelijk te lezen: thuis in de zetel, op reis, bij oma en opa, aan het strand. Want lezen kan je overal.

‘De reis van Gijs’ is uitgewerkt voor kinderen die het tweede leerjaar achter zich laten. Het verhaal gaat over Gijs de berggeit die een tocht onderneemt naar zijn beste vriendin Stoefslang. Hij luistert erg graag naar de verhalen die Stoefslang hem vertelt en hij wil dat zij hem ook leert lezen. Dan kan hij, net als Stoefslang, het hele jaar door boeken lezen en avonturen beleven. De tocht naar het huisje van Stoefslang is lang en niet zonder gevaar: er zijn overal hindernissen waar hij niet voorbij kan. Gelukkig kunnen de kinderen hem bijstaan op zijn tocht. En dat doen ze door boeken te lezen.

Praktisch

▪ Van 1 juli tot en met 31 augustus

▪ Voor de eerste lezertjes (1ste en 2de leerjaar)

▪ Gratis, inschrijven via 051 42 82 10 of bibliotheek@tielt.be

▪ Bij deze leesacties hoort een leesmapje, dat gratis op te halen is in de bib van Tielt.