Sint-Andriesziekenhuis Tielt plaatst solidariteitskiosk

Patrick Demarest

28/12/2021
Bedrijf

Wat te doen met kinderschoenen waar je kind uitgegroeid is? Wat te doen met boeken die je uitgelezen hebt? Wat te doen met speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt? Omdat weggooien niet alleen zonde is, maar deze spullen nog zeer goed van pas kunnen komen bij anderen, komt er een ‘solidaire ruilkast’ oftewel ‘solidariteitskiosk’ in het Sint-Andries Ziekenhuis.


Foto Google.


Wat is een ruilkast? Een kast waarin kledij, schoenen, speelgoed of boeken kunnen geplaatst worden. Deze spullen kunnen door iedereen die het nodig heeft, eruit gehaald worden. Men rekent op respect en men vertrouwet de medewerkers hierin dat er geen misbruik zal gemaakt worden.

“Toen collega dr. Huysentruyt ons het concept van de ‘solidaire ruilkast’ oftewel ‘solidariteitskiosk’ voorstelde, waren we direct gecharmeerd door dit project”, zegt dr. Steven De Coninck, voorzitter van Lions Club Tielt. “We zijn als Lions Club Tielt dan ook blij en trots hieraan een bijdrage te mogen leveren. Dit door de aankoop van de kiosk zelf integraal te financieren. Deze kiosk werd trouwens gemaakt door Franse artisanale timmermannen met een beperking. Impliciet dus ook een steun aan deze organisatie. Op die manier, deze in eerste instantie financiële steun, willen we ons andermaal een solidaire partner tonen voor de minder begoede medemens of de medemens in nood. We wensen collega Dr. Huysentruyt met haar project in het St. Andriesziekenhuis verder alle succes, en volgen dit graag verder mee op om te zien of we dit concept kunnen uitbreiden naar andere locaties in de brede regio Tielt.”

Al het personeel in het ziekenhuis is een gemeenschap op zich. Deze gemeenschap bestaat niet alleen uit medisch personeel, maar ook uit mensen vanuit de administratie, technische dienst en huishoudelijke diensten (poetsdienst, keukenpersoneel…). Er worden al veel boeken geruild, speelgoed uitgeleend en kinderkledij doorgegeven, maar meestal gebeurt dit afdeling per afdeling. Met deze kast wordt een instrument aangereikt om dit georganiseerd en ziekenhuisbreed verder te zetten.

“Het project werd voorgesteld aan de directie van ons ziekenhuis, die voor de uitrol ervan zijn goedkeuring gaf en waarvoor onze dank”, klinkt het. “Voorlopig beperken we ons project tot ons ziekenhuispersoneel. Op die manier kunnen we zien in hoeverre dit een succes zal worden. We menen ook dat deze manier drempelverlagend zal werken.

Kritische stemmen weerklinken soms en vragen zich af als deze kast niet leeggeroofd zal worden door de verkeerde mensen. Er werd echter een badgelezer geïnstalleerd op de ruilkast zodat alleen eigen personeel spullen uit de kast kan halen. Via de virtuele kiosk, een app, kan gemeld worden welke spullen in de kast gestoken

worden. Ook grotere stukken zoals meubels of ander huisgerief kunnen aangeboden worden via de app.

Dr. Sandra Huysentruyt, dienst anesthesie:

“Het idee van de ruilkast kwam er tijdens een rondreis in Frankrijk”, zegt dr. Sandra Huysentruyt, dienst anesthesie. “Je vindt er op verschillende plaatsen ‘Le Kiosque Merci Beaucoup’. Daar willen ze de sociale band tussen bewoners versterken door op een eenvoudige en discrete manier dingen uit te wisselen. Daarnaast wil men bewoners betrekken bij de lokale vraagstukken rond duurzame ontwikkelingen. En tot slot willen ze er isolement en uitsluiting mee tegen gaan. De kiosk zelf wordt ambachtelijk gemaakt in samenwerking met een Franse nonprofitorganisatie ADAPEI (Vereniging van familieleden en vrienden van verstandelijke gehandicapten).”

Dr. Sandra Huysentruyt en Dr. Steven De Coninck:

“Als het project in het Sint Andriesziekenhuis een succes blijkt te zijn, overwegen we om in de toekomst nog meer dergelijke kasten te plaatsen, ook buiten het ziekenhuis”, zeggen dr. Sandra Huysentruyt en dr. Steven De Coninck.