Scrabbleclub Blanco viert jubileum en winnaars zoektocht

Patrick Demarest

18/05/2019
Actua sport vereniging

Scrabbleclub Blanco is 40 jaar jong en werd voor dit sportief denksport-jubileum op het stadhuis ontvangen door burgemeester Luc Vannieuwenhuyze en de schepenen Grietje Goossens, Hedwig Verdoodt en Vincent Byttebier. De burgemeester feliciteerde de club voor de vele jaren inzet en bracht hulde aan iedereen die er deel van uitmaakt. Daarna blikte Rudi Ailliet terug op de 40-jarige geschiedenis en gaf meer uitleg over de zoektocht, genoemd naar Joseph Vandaele. Daarna werden de prijzen van de zoektocht uitgedeeld en het glas geheven op het robijnen jubileum.

Rudi Ailliet schetste nog even de geschiedenis van de bloeiende denksportclub.  "We schrijven augustus 1979. Aan de Schuiferskapelsesteenweg vinden de jaarlijkse Kloeffeesten plaats. Op initiatief van medeorganisator wijlen Rudi Debrabandere zet de zorg-organisatie een scrabblenamiddag op het programma. Uit Brugge komt Prudent Vincke afgezakt om de aanwezigen in te wijden in scrabble in clubverband."

"Op dat ogenblik geniet dat clubspel enkel bekendheid in Brugge, Koksijde, Sint-Niklaas en Brussel. De opkomst voor de denksportnamiddag is vrij groot, het enthousiasme over ‘duplicate scrabble’ groeit met de minuut en als Prudent Vincke na het spel polst naar de interesse om in Tielt met een club van wal te steken, kan hij zijn geluk niet op: liefst 11 scrabbelaars blijken paraat."

Lokaal Batavia
Rudi Debrabandere gaf de aanzet, Joseph Vandaele en ikzelf twijfelden niet om mee scheep te gaan, net als José Vereecke, Noëlla Callens, Marie-José Wullaert en Dirk Hellebuyck, Arsène Delecluyse en Cecile Oosterlinck, en geruggensteund door de Izegemse zussen Jenny en Monica Himpe. Op 15 september 1979 gingen we rond de tafel zitten voor het kiezen van een naam – het werd BLANCO naar het blokje waarmee je tijdens een scrabblepartij alle kanten op kan -, het opstellen van een huishoudelijk reglement en de verdeling van de belangrijkste functies. Een week later werd de eerste wedstrijd in de clubcompetitie gespeeld.

"Voor de goede werking van de bloeiende club kon het dagelijks bestuur rekenen op een kern van medewerkers, zoals Hugo De Craemer, Geert Messiaen, Noël Debaere, Jef Debacker en vooral Marie-Rose Vermeersch die tot voor een paar jaar logistiek de touwtjes in handen had en de centen beheerde. Laatstgenoemde taak nam ik intussen binnenskamers over. In 1989 trad Chantal Naessens tot het dagelijks bestuur toe. Zij is op vandaag secretaris en logistiek verantwoordelijke. Zij fungeert als contactpersoon met de stedelijke reservatiedienst en zetelt ook in de Raad van Bestuur van het Nederlandstalig Scrabbleverbond. Onder de NTSV-koepel vinden op vandaag 25 Vlaamse en 5 Nederlandse clubs onderdak.
Van onderdak vinden gesproken. De Tieltse Scrabbleclub Blanco begon zijn activiteiten in de Kloef aan de Schuiferskapelsesteenweg, verhuisde kort naar de bovenzaal van De Wildeman en kwam toen voor een langere periode in het Sint-Pauluscentrum terecht. Daar werden ook de eerste interclubs georganiseerd, dat zijn wedstrijden die openstaan voor alle NTSV-leden. In januari 1987 ruilde de club zijn locatie voor de feestzaal van Batavia aan de Pittemsesteenweg. Daar zouden we vertoeven tot de zaak vorig jaar gesloten werd."

"Na een eenmalige en memorabele partij in de Tieltse sporthal, keerden we naar het Sint-Pauluscentrum terug, met dank aan de voorspraak van Marie-Jeanne Vermeersch."
Blanco Tielt heeft in de loop van de jaren naam en faam verworven binnen het NTSV. Wij organiseren tijdens de krokusvakantie het Seniorenkampioenschap, wij organiseren in de paasperiode een van de elf ranking-interclubs – zeg maar de Superprestige van het NTSV -, en wij organiseren in december het NTSV-Kampioenschap – straks heet dat de NTSV-Bekerwedstrijd -, waar alle eendagstitels verdeeld worden: de individuele titels, de clubtitel en de interregionale titel. Noem het dus gerust een hoogdag voor het scrabbleverbond. Voor die cluboverstijgende initiatieven werd Batavia te klein, verhuisden we naar het toenmalige Sint-Jozefscollege, later naar het Heilige-Familie-Instituut en naar Campus De Reynaert. De laatste jaren is de Europahal de place to be voor denksporters en we hopen dat dit in de toekomst zo blijft."


"Wij zouden met ons dagelijks bestuur echter niet ver komen, mochten we niet kunnen rekenen op de onverdroten inzet van veel van onze trouwe leden en gastleden. De Europahal klaarstomen voor een interclub, de bar invullen en beheren, de scrabbelaars van drank en een versnapering voorzien, opdienen, afruimen en afwassen, de jurykamer inrichten en bemannen, de prijzen uitreiken en uiteindelijk de zaal weer netjes opruimen, ja, daar is veel mankracht voor nodig en die helpende handen zijn er altijd. Waarvoor onze hartelijke dank."

"Telkens brengen wij denksporters uit heel Vlaanderen en uit Nederland naar Tielt en doen wij een duit in het toeristische zakje van de stad. De bezoekers leren de infrastructuur kennen, gaan op de Markt een hapje eten en om te tonen wat Tielt nog meer in petto heeft, organiseerden we naar aanleiding van ons 40-jarig bestaan een wandel-scrabble-zoektocht, een idee van onze voorzitter Joseph Vandaele, die zijn naam aan de zoektocht verleende. Joseph leidt niet alleen al 40 jaar de clubavonden in zijn eigen stijl maar is ook graag spelleider op het Seniorenkampioenschap en op onze IC. En niet vergeten: Joseph creëerde ooit voor de eigen club en voor vele andere clubs de magnetische wedstrijdborden – die nu stilaan vervangen worden door digitale projectie -, en schuimt al jaren de basisscholen in Tielt en omgeving af om de kinderen kennis te laten maken met duplicaat scrabbelen. Straks moeten zij onze scrabbletafels bevolken! "
Tot daar veertig jaar Blanco in een notendop. "We zijn benieuwd wat de toekomst brengt, vooral kwantitatief. We hebben topjaren beleefd met 40 leden en meer, nu zijn we qua aantal met onze 26 leden – van wie 7 gastleden - een subtoppertje geworden."

Minder leden
Organisatorisch zitten we prima: de leden zijn trouw op post, bij grotere organisaties kent elk zijn job en draait het als een molentje, we hebben een interessante en informatief rijke website, we hebben een eenvoudig maar verzorgd clubblad, we zijn zoals vermeld een toplocatie voor verschillende cluboverstijgende initiatieven, we zijn een financieel gezonde club van doeners, maar … nieuwe leden melden zich slechts mondjesmaat.
Dat is de belangrijkste uitdaging voor de toekomst.
Ad multos annos.

ZOEKTOCHT Op stap met Vandaele
Zoals gezegd wilden we het robijnen jubileum vieren met een zoektocht, net als 20 jaar geleden. We brachten 142 boekjes aan de man en dat mag voor een eenmalige organisatie van een kleine club als een succes beschouwd worden. Er dienden 39 NTSV-leden een antwoordformulier in en 55 niet-leden. Van die 94 deelnemers bleken er 23 foutloos (24%), 17 bij de niet-leden (31%) en slechts 6 (15%) bij de NTSV-leden.

De deelnemers aan OP STAP MET VANDAELE waren afkomstig uit 35 steden en gemeenten: Aalst – Aarsele – Bissegem – Bonheiden – Bredene - Brugge - Deerlijk – Deinze - Dendermonde - Gavere (Vurste) – Gent – Gentbrugge – Heverlee - Hofstade - Knokke-Heist - Kortrijk – Lochristi - Mechelen – Meerhout - Meulebeke – Moorsele – Oostduinkerke - Oostende - Pittem – Roeselare – Ronse - Ruiselede – Sint-Denijs – Sint-Kruis – Tessenderlo - Tielt – Wakken - Waregem – Zulte – Zwevezele.
"Er waren 40 punten te verdienen: 26 punten op de 21 zoektochtvragen, waarvan 5 tweeledige; 6 punten door de opdrachten bij de vier bordjes in de etalages van sponsors correct op te lossen (4 x 0.5 voor de coördinaten en 4 x 1 punt voor de woorden); 6 punten door de vragen op de affiches bij de sponsors correct te beantwoorden (4 x 1.5 punt); en ten slotte 2 punten voor de rode draad.
We begonnen onze zoektocht op de Collegesite en vormden met de letters van RUISELEDE en de G erbij GESLUIERDE. Hier lieten een aantal deelnemers al een punt liggen door GESLUIERD te antwoorden."
"Nog meer punten gingen verloren bij vraag twee aan de vishandel waar aan de letters van TRAITEUR een L moest toegevoegd worden om tot RUITERLAT te komen. Antwoord: L en niet RUITERLAT!"
"Geen problemen bij de PERELAAR van LAPERRE, bij de ZONNEWENDE aan de Sint-Pieterskerk, bij de RANDSTATEN als anagram van TANDARTSEN.
Weer gingen punten verloren bij spelers die het hielden bij ARTROSE en met de tweede S van tatoeagesalon ROSE ARTS vergaten te verlengen tot ARTROSES.
Geen problemen bij tegelhandel CORTVRIENDT die kon onderverdeeld worden in TORN en VERDICT, noch bij de kunstramenfabrikant KÖMMERLING waarvan de letters met een extra T naar GROTKLIMMEN leidden.
Een prachtige MEERKIKKER was te zien op de garagepoort net naast de woning van onze voorzitter. Dat je van LECOMTE makkelijk TELECOM kan maken en van SEVERINE meteen bij VEREISEN bent, zal wel niemand zorgen gebaard hebben, maar dat je van een CACHE-COEUR zomaar bij ACCOUCHEER terechtkomt, ligt niet zo voor de hand."
"Voor sommigen was het even zoeken naar de SECURITY. Vlug werd RESIDENTIE dooreengehusseld tot SIDERIETEN, werd een eindpunt in TERMINUS gevonden, maar wie had gedacht dat in CLEMENCE een lekkere CECEMEL schuil zou gaan? Bij de ijsjeszaak naast de deur zorgde een letterspel voor HOORNISTJE en SINJOORTJE. Het bekende theater Malpertuis leende zijn letters uit voor PSALM en ERUIT en net voorbij de Onze-Lieve-Vrouwkerk bleek in VEGABIKE mits toegevoegde D het woord VAKGEBIED verborgen te zijn. Toen we de letters van VITRO CLEAN in de computer intikten verscheen CITROENVLA op ons scherm en even verderop werd HOORCENTRUM korter door er de meervoudsvorm HOORCENTRA van te maken."

"Bij de bordjes zat altijd wel iets lokaals verscholen, als je de tekst maar goed las. Op de Markt staan beelden van Jef Claerhout, nl. Olivier de Duivel, Tanneke Sconincx en baljuw SPIERINCK en op het eerste bordje verscheen SPIERING; Tielt werd bevrijd door de 1ste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Maczek, een GENERAAL. Het 3de Spoor, dat boekjes te koop aanbood, was meteen ook een SPONSOR van onze zoektocht. Hier was het wel opletten geblazen: je kon het woord kwijt op twee plaatsen met verschillende puntenwaarde. En voor het laatste bordje kozen we voor onze stadsnaam en lieten TIELTEN invullen."
"De eerste affiche verwees naar ons jubileum. Het sleutelwoord was ROBIJN, 40 jaar-feest. Alle getallen op de affiche bij Maison Coccinelle, waar ook boekjes aan de man gebracht werden, verwezen naar jubilea en jaren die daarmee gepaard gingen. De droedels leverden het woord LOOM op en tussen SPRAAK en VAL kon je het vijfletterwoord WATER kwijt. Alleen WATER was correct: op de affiche stond duidelijk: GEZOCHT WOORD met 5 vraagtekens die een tip waren voor het aantal letters. Voor nogal wat deelnemers ging hier 1,5 punt verloren. De verrassing voor mezelf was het schuifraadsel in de Wulfstraat. Bij het opstellen van het raadsel schreef ik eerst het horizontale woord neer: JUMELAGE en bouwde daarrond de passende namen van de vier Tieltse zustersteden en de landen waarin ze thuishoren. Groot was de verbazing toen bleek dat er meer dan 30 correcte woorden in het schuifraadsel verborgen zaten …"

"Ten slotte nog de rode draad. Op het tafereel aan de decanale kerk staat BOETVEERDIGHEID en de twee EE’s moesten vervangen worden door twee AA’s. De Begijnestraat zou eigenlijk BegijneNstraat moeten heten. Ook hier een anekdote: bij het opstellen van de tocht moest je tussen een huizenblok en een muur de Begijnenstraat in gaan maar toen ging het hele huizenblok plat en moesten we de wegverandering anders omschrijven. Maar nog opmerkelijker was het reclamebord voor grasmachines dat een paar decennia langs de route prijkt met de onmiskenbare spelfout MACHIENES. Een paar weken voor de zoektocht werd de voortuin voor de winkel heraangelegd en het bord verdween … Zo zie je maar dat je als opsteller van zoektochten steeds op je hoede moet zijn. De APOTHEEK heeft blijkbaar nog een boontje voor de progressieve spelling want ook APOTEEK is te lezen en ten slotte raakt men het er blijkbaar niet over eens of het nu Station- of StationSstraat is. Uit de verzameling A A E E N H S en een T erbij kwam je al vlug tot HAASTEN. Een paar deelnemers vergaten dit woord in te vullen en dat kostte hen 2 punten."

De 7 nummers van de Lottotrekking van 4 mei resulteerden in een som van 161. Proficiat Ann Buelens die dit getal op haar formulier invulde.
En wie 4 nummers correct had, mocht zich over 25,10 euro verheugen.
Dorine Bonnez die dit bedrag met 25 euro tot op 10 cent benaderde.

 

UITSLAG zoektocht (142 formulieren verdeeld, 94 ingeleverd)
Leden NTSV
1. Ronny Rutten van Littera Tessenderlo en afkomstig van Tessenderlo
2. Nana Van Den Bossche van Quercus Ronse, afk. uit Vurste (Gavere)
3. Rudi Franckaert van Ypsilon Heist, afk. uit Brugge
Niet-leden
1. Joyce Beel uit Tielt
2. Piet Mahieu uit Tielt
3. Erna Lefevere uit Waregem