Eind 2021 zal het Rode Kruis Tielt een interventievoertuig voor de hulpdienst in dienst nemen. Een interventiewagen, die de vrijwilligers en het materiaal ter plaatse brengt naar de hulppost/preventieve hulpacties, maakt tot nu toe nog geen deel uit van het wagenpark.
Eerste ambulance stilaan aan vernieuwing toe
De zogenaamde ‘eerste ambulance’ of ‘Tielt 1’ die instaat voor het 112 ziekenvervoer is stilaan aan vernieuwing toe. Er worden met dit voertuig dag en nacht ritten uitgevoerd, en wel door altijd weer andere chauffeurs-ambulanciers. In dergelijke omstandigheden is de slijtage enorm. 2022 zal daarom in het teken staan van de procedure tot aankoop van een nieuw voertuig dringend ziekenvervoer.
In de loop van 2023-2024 zal ook voor de twee andere wagens - minibus en tweede ambulance -, die allebei heel wat jaren op hun teller hebben, bekeken worden hoe die het best kunnen vervangen worden: tweedehands of nieuw.
In 2020 2.068 dringende interventies
Aan de vernieuwing van het wagenpark hangt uiteraard een prijskaartje. Het Rode Kruis zal dus op zoek moeten gaan naar sponsoring. Ook bij de aankoop van de vorige wagen, vijf jaar geleden, zijn serviceclubs en de stad met succes aangesproken. Het Rode Kruis hoopt ook dit keer op financiële steun.
In 2020 stond de Dienst 112 ook in voor de permanentie - 24 uur op 24, 7 dagen op zeven - van de dringende geneeskundige hulpverlening in de ruime Tieltse regio.
Er werden het afgelopen jaar 2.068 dringende interventies uitgevoerd door de dienst 112, waarvan 1.252 interventies overdag en 816 tijdens de nacht. Voor de eerste keer was er een afname van het aantal interventies met 3,5% ten opzichte de voorbije jaren.
Permanenties voor dienst 112 tijdens nacht en weekends vlot ingevuld
Ondanks de gezondheidscrisis werden in 2020 de permanenties voor de dienst 112 tijdens de nacht en de weekends, door de rodekruisvrijwilligers, vlot ingevuld. Dat is het resultaat van een positieve wervingscampagne die gestart werd eind 2019, begin 2020.
Elke vrijwilliger-ambulancier kreeg het afgelopen jaar een nieuw werkpak, conform de regelgeving met betrekking tot de uiterlijke kenmerken van middelen 112. Om een verdere professionele inzet te garanderen, kwam er in 2020 ook een nieuwe monitor. En in het kader van een doeltreffend oproepsysteem werden nieuwe pagers aangekocht.
In 2021 blijft de prioriteit voor de dienst 112 het verzekeren van de permanenties, tijdens de nacht en de weekends, door de rodekruisvrijwilligers.
Vrijwilligers werden en worden geconfronteerd met veel verdriet
Rode Kruis Tielt blikt ook verder terug op 2020.
De werking van Sociale Hulpverlening en Zorgbib werd begin maart stopgezet. Maar sinds mei hebben vier vrijwilligers familiebezoeken in het WZC begeleid. In de zomer werd de ploeg versterkt tot vijf vrijwilligers. Kort na de beginfase van de tweede golf kreeg COVID19 enkele bewoners en personeel in zijn greep, werd de quarantaine ingevoerd en de bezoekregeling kortstondig stopgezet. Momenteel zijn de maatregelen weer versoepeld en gaan de vrijwilligers er weer volop tegenaan. Op dit ogenblik begeleiden ze opnieuw de bezoeken. Er is nu elke dag een van de vier vrijwilligers aanwezig in het wzc.
De vrijwilligers hadden en hebben het mentaal soms moeilijk. Ze werden en worden geconfronteerd met veel verdriet, vooral tijdens de eerste lockdown: de bewoners konden hun familie maar heel weinig of helemaal niet zien. Eveline, verantwoordelijke Sociale Hulpverlening en Zorgbib, drukt het zo uit: “Ik bewonder de bewoners die het toch maar moeten aanvaarden en ook het personeel om er al zolang te zijn voor hun mensen in deze bizarre omstandigheden.”
In 2020 slechts tien preventieve hulpacties uitgevoerd
Omwille van de lockdown werden in 2020 slechts tien preventieve hulpacties uitgevoerd door de hulpdienst. Alle evenementen werden immers geannuleerd. De tien diensten die toch gepresteerd werden, waren evenementen van vóór maart of evenementen georganiseerd tussen de eerste en de tweede lockdown.
In april werden op vraag van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) pakketjes verdeeld met mondmaskers aan personen met een handicap die thuis wonen. Eveneens in april is er noodhulp geboden aan WZC Amphora in Wingene. Deze zomer werd er voor de hulpdienstvrijwilligers een nieuwe bijscholing ‘PHA tijdens Covid-19’ georganiseerd.
Bloedcollecten bleven doorgaan
Ondanks COVID19 werkten de vrijwilligers van het Bloed verder en bleven de bloedcollecten doorgaan. Dit alles op een veilige manier. Het vooraf inschrijven was altijd verplicht. Dit leverde in 2020 drie collecten op in Aarsele en vijf in Tielt. Goed voor 1.032 donaties. Er waren 58 nieuwe donoren.
De dienst Vorming had zijn cursus tot in de puntjes voorbereid. Op 17 maart 2020 zou het startschot gegeven worden van een nieuwe open opleiding eerste hulp en helper. Helaas werd op 13 maart beslist om vanaf 16 maart het land in een lockdown te dompelen. Er werd dan ook beslist om geen open opleiding Eerste Opleiding Eerste hulp en Helper te organiseren. Ook het Project Hartveilig, voor de hernieuwing van het label Hartveilige gemeente of organisatie, werd on hold gezet. Zodra de situatie het toelaat, zal de draad in 2021 opnieuw opgepikt worden en hoopt het team Vorming in 2021 een nieuwe cursus eerste hulp en helper aan te bieden aan de bevolking.
Na de tegenvallende opbrengst van de stickeractie in 2020 door corona hoopt het Rode Kruis om dit jaar weer zichtbaar in beeld te komen op kruispunten en aan winkels. De opbrengst van de stickeractie gaat naar de lokale afdeling en zal eveneens nodig zijn om de aankopen van de voertuigen te financieren. De stickeractie start op 22 april 2021 en loopt tot 6 mei 2021.