Protest tegen Stiltecirkel op de markt van Tielt

Patrick Demarest

15/05/2019
Actua

In verschillende steden in Vlaanderen verzamelden tussen 12.15 en 12.45 uur sympathisanten van de vzw Pax Christi in Stiltecirkels. Hand in hand protesteerden ze in stilte, solidair met het Palestijnse volk. In Tielt gebeurde dat op de Markt. Een dertigtal mensen stonden ingetogen aan de hallentoren.

Vandaag woensdag 15 mei gedenken de Palestijnen de Nakba, de 'catastrofe' waarbij 750.000 mensen hun huizen en dorpen noodgedwongen moesten achterlaten. Ook meester Paul Bekaert, de advocaat die vaak opkomt voor de mensenrechten, was aanwezig. De meesten konden nooit meer naar hun land terugkeren.

Dit jaar gaat alle aandacht naar kinderen in gevangenschap.
"We willen onze verontwaardiging uiten over het aanhoudend onrecht dat hen wordt aangedaan en Israël oproepen de mensenrechten en het internationaal, humanitair recht te respecteren. We hopen op meer erkenning, ook in België, voor de Palestijnse 'catastrofe'."

 

In Tielt lokte het stil protest één tegendemonstrant uit. Die had een bord bij met enkele slogans. Hij vindt dat de actie te gericht was tegen Israël en vond het "anti-zionisme, anti-seminisme en racisme". Vier politieagenten hield de demonstrant weg van de Stiltecirkel. (LVC)