Ook in Tielt de straat op voor het klimaat

Patrick Demarest

11/03/2021
Actua

Zondag 14 maart 2021 trekken burgers verspreid over het hele land de straat op om de Klimaatzaak onder de aandacht te brengen. Ook in Tielt zullen organisaties, verenigingen en bewegingen present tekenen. De week erna komt de zaak voor in de rechtbank.

De volledige actie van 14 maart 2021 is conform de huidige COVID-veiligheidsmaatregelen. Lokale trekkers zijn weken in de weer geweest om de acties in overleg met de lokale besturen correct en veilig te organiseren, zo ook in Tielt. Inschrijven is overal verplicht zodat het maximum toegelaten personen niet overschreden wordt. Met deze symbolische actie willen organisatoren en deelnemers een krachtig signaal geven: een ambitieus klimaatbeleid is haalbaar, betaalbaar én in ieders belang.

“Iedereen komt als klimaatadvocaat in zwarte trui en zelfgemaakte witte advocatenbef”

Deelnemers aan de actie ‘Allemaal advocaat voor het klimaat’ zullen over heel Vlaanderen zondag om 15 uur verzamelen met mondmasker en op afstand van elkaar. Iedereen komt als klimaatadvocaat in zwarte trui en zelfgemaakte witte advocatenbef. Om stipt 15.15 uur staan alle deelnemers één minuut lang stil waarna een alarm geslagen wordt.

Opvallend is ook dat zowel de grote steden als kleine dorpen present tekenen langs beide kanten van de taalgrens: van Aarlen over Brussel tot Oostende.

Heel wat organisaties, verenigingen en bewegingen zetten hun schouders onder de actie. De brede gedragenheid voor de Klimaatzaak verklaart het grote succes van het aantal locaties dat deelneemt.

Ook actie in Tielt

“In deze uitzonderlijke tijden hadden we nooit verwacht dat zoveel mensen bereid zouden zijn om de moeilijke procedure te doorlopen die momenteel nodig is om een protestactie op te zetten”, zegt Sarah Tak, coördinator Klimaatzaak. “Toch blijven mensen zich aanmelden om in eigen dorp of stad in samenspraak met het gemeentebestuur een actie te organiseren om hun steun voor Klimaatzaak te tonen.”

Ook in Tielt wordt er deelgenomen aan deze actie. 11.11.11-comité, vzw WOP!, Oxfam Wereldwinkel en de werkgroep Lokale en Leefbare Stad van de Tieltse Mondiale Raad zetten hun schouders onder de actie.

Afspraak op zondag 14 maart om 15 uur op de Tieltse Markt. Inschrijven is noodzakelijk en kan in enkele klikken gebeuren via : https://forms.gle/wzgLJZ945buzzM1y7.Meer info via https://fb.me/e/Q4VAZ7R7.

Een correct klimaatbeleid is haalbaar en betaalbaar in België

Klimaatzaak is een burgeractie die de Belgische overheden via justitie wil dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen. Een opwarming van meer dan 1,5°C is gevaarlijk – dat is waarom de internationale gemeenschap én België beslisten dat we daar onder moeten blijven. “Toch schieten de Belgische overheden hierin fors tekort”, klinkt het bij de organisatoren van de actie. “Klimaatzaak voert aan dat het ontoereikend klimaatbeleid van de Belgische overheden zowel een schending van de zorgvuldigheidsnorm als van de mensen- en kinderrechten uitmaakt. Een correct klimaatbeleid is haalbaar en betaalbaar in België. Meer nog: ons land heeft veel te winnen bij een kordate klimaattransitie. Enkel de politieke wil om de transitie in te zetten ontbreekt vandaag. Tegen deze onwil, die ons in gevaar brengt, vraagt Klimaatzaak bescherming van de rechtbank. Meer dan 62.000 burgers sloten zich bij de rechtszaak aan.”

Op 16 maart starten de pleitzittingen van Klimaatzaak, voor 9 opeenvolgende dagen in de rechtbank op de oude NAVO-site in Haren.