Nieuwe voetpaden en wadi voor Klijtenstraat

Patrick Demarest

02/02/2021
Actua

In de Klijtenstraat en Huttegemstraat in Tielt worden de voetpaden heraangelegd. Een zogenaamde wadi moet in de Klijtenstraat het regenwater tijdelijk bufferen. En in de Huttegemstraat komen er plantvakken die het verkeer moeten remmen.

(Klijtenstraat)

De huidige voetpaden in de Klijtenstraat en Huttegemstraat zijn in slechte staat. Op de gemeenteraad van donderdag 4 februari 2021 wordt de heraanleg ervan voorgelegd.

“Leidingen komen ondergronds”

“Het gaat over het stuk Klijtenstraat, tussen de Beernegemstraat en de Driesstraat”, zegt schepen Joris Vande Vyvere. “De nutsmaatschappijen voorzien voorafgaand in aanpassingswerken van hun leidingen. Ze maken van de werken gebruiken om bovengrondse leidingen ondergronds te leggen.”

Daarnaast wordt de beplanting vernieuwd. “Ook is er aandacht om het hemelwater zoveel mogelijk te laten infiltreren”, zegt Joris Vande Vyvere. “Zo zullen de parkeervakken in de Klijtenstraat waterdoorlatend zijn. Uiteraard zal het water ook via de plantvakken in de bodem kunnen dringen.”

(Huttegemstraat)

Plantvakken met grassen en bomen

De verwaarloosde groenzone krijgt een wadi. Dat is een bufferbekken dat regenwater tijdelijk opslaat zodat het tijd krijgt om in de bodem te dringen.

“In de Huttegemstraat is de breedte van de trottoirs sowieso beperkt”, gaat Joris Vande Vyvere verder. “Daar gaan we de hegjes wegnemen en vervangen door plantvakken met grassen. De plantvakken zullen ook voldoende groot zijn voor bomen en dus ook een verkeersremmende functie hebben.”

De kostenraming voor de werken bedraagt 454.328,96 euro, incl. btw en proefkosten.