Nieuwe locatie vaccinatiecentrum Tielt Noord operationeel vanaf 10 november

Patrick Demarest

03/11/2021
Actua

Midden oktober werd de laatste prik gezet in de Europahal. Voor de verdere vaccinatie diende uitgekeken en uitgeweken naar een valabel alternatief. Dat werd gevonden in de vroegere toonzaal van Van Hulle Bouwservice, op het industrieterrein Tielt Noord. Het centrum vond er onderdak in de Galgenveldstraat 16 en kreeg als nieuwe benaming Vaccinatiecentrum Tielt Noord mee. Dat wordt operationeel vanaf 10 november.
De site is prima geschikt om een vaccinatiecentrum logistiek te herbergen. De vroegere toonzaal biedt voldoende vaccinatieruimte, heeft een aparte in- en uitgang en in het vroegere kantoorgedeelte worden de apotheek, stockageruimte, EHBO en centrumcoördinatie ondergebracht. Ook de observatiezone na vaccinatie en de check out balie zullen daar zijn voorzien.
De ingang bevindt zich helemaal links van het gebouw; de uitgang is aan de rechterkant gesitueerd.

De vaccinatie-inrichting binnen de Europahal is ontmanteld en wordt gedeeltelijk gerecupereerd en opnieuw opgebouwd in Tielt Noord. Doel is om op 10 november een eerste volwaardige priksessie te houden op de nieuwe site. Vanaf de week van 15 november wordt dan weer voluit gevaccineerd.

Aangepaste timing

De uren van de shifts zijn aangepast: zowel tijdens de voor- als de namiddagshift wordt telkens een half uur langer geprikt:
• de voormiddagshift start om 8 uur en loopt tot 12.30 uur
• de namiddagshift start om 13 uur en eindigt om 17.30 uur

Prikdagen

Er zal hoofdzakelijk worden geprikt op dinsdag en woensdag en soms ook op vrijdag. Enkel nog weekdagen dus; weekend- alsook avondshifts zijn afgeschaft. De eerste volledige prikdagen zijn ingepland op dinsdag 16 en woensdag 17 november.
Er wordt steeds geprikt op woensdag om zo ook de bijkomende 12-jarigen de gelegenheid te geven om langs te komen op hun vrije schoolnamiddag.

Doelgroepen

Vanaf midden november worden hoofdzakelijk 65- tot 85-jarigen geprikt. Hun uitnodiging wordt verstuurd zes maanden na hun 2de Pfizer-prik of 4 maanden na hun 2de AstraZeneca- of (enige) Johnson & Johnson-prik.
Ook de ‘nieuwe’ 12-jarigen komen langs (verjaard sinds 1 september) en daarnaast is er ook nog ruimte voor zogenaamde ‘zij-instromers’: mensen die om de een of andere reden nog een extra prik missen of alsnog beslissen om zich te laten vaccineren.
Alle extra prikken worden gegeven met het Pfizer-vaccin.
Bovenstaande regeling wordt uiteraard bijgesteld of uitgebreid in functie van mogelijke extra richtlijnen van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vaccinatielijn wordt vaccinatieloket

De vaccinatiedoorloop krijgt een lichte aanpassing mee: vanuit 2 loket- annex wachtzones kan men doorstromen naar een 7-tal zgn. ‘vaccinatieloketten’; dat zijn compartimenten waar de eigenlijke prik wordt gezet.
Het ‘doorschuifsysteem’ zoals in de Europahal geldt niet meer: als je aan de beurt bent, verzorgt één enkele verpleegkundige zowel de anamnese (medisch vraaggesprek) als de eigenlijke prik.

Mobiliteit en parkeren

Er is ruime parkeergelegenheid voorzien op loopafstand, op de hoek van de Ruiseleedsesteenweg en de Galgenveldstraat, op de vroegere site van het Molenhof.
Mensen met een beperking kunnen vóór het vaccinatiecentrum parkeren. Voor minder mobielen is voor de ingang een zogenaamde ‘kiss & ride’-zone ingepland, waar auto’s even mogen stilstaan om iemand af te zetten of weer op te halen.

Fiets en openbaar vervoer

Er is een ruime fietsenstalling aan het vaccinatiecentrum.
Openbaar vervoer: Tielt Noord wordt bediend via de buslijn Tielt-Aalter (Lijn 15, Tielt-Nevele-Drongen-Gent). Dichtstbijzijnde halte is El Parador op de Ruiseleedsesteenweg (500 m van het vaccinatiecentrum).
Je kan ook een beroep doen op Belbus 77 Tielt; je reserveert via T 059 56 52 56. Aan het vaccinatiecentrum is een tijdelijke belbushalte voorzien.

Website

Intussen is de website www.vaccinatiecentrumtielt.be bijgestuurd en weer online gezet. Die zal in de komende periode verder worden aangevuld.