Natuurpunt De Torenvalk zoekt meer dan 200 vrijwilligers

Patrick Demarest

15/11/2021
Actua

Op zaterdag 27 november 2021 is er weer de Dag van de Natuur. Die dag nodigt Natuurpunt De Torenvalk iedereen uit om mee te komen helpen in de natuur. Dit jaar is De Torenvalk op zoek naar meer dan 200 vrijwilligers voor 11 projecten. In totaal goed voor een vijftal hectare extra bos en bomen in onze regio plus extra bescherming en ondersteuning voor de steenuil, kerkuil en torenvalk.

Foto De Torenvalk.


Geïnteresseerd om mee aan de slag te gaan tijdens de 42ste Dag van de Natuur in onze regio? Wil je graag de handen uit de mouwen steken voor meer natuur en een mooier landschap in onze streek? Je vindt alle projecten en inschrijvingen via www.detorenvalk.be/dvdn.

Meer natuur op 1 dag tijd

Natuurpunt De Torenvalk is de stichter van de Dag van de Natuur en organiseerde de allereerste editie 42 jaar geleden en dat met een goede reden.

“Met de Dag van de Natuur gaan we een stapje verder dan onze dagelijkse werking en kijken we naar gebieden naast Natuurpunt-gebieden om natuur te creëren/versterken of uit te breiden”, vertelt Lieven Plettinck, mede-organisator Dag van de Natuur en Torenvalker. “We gaan voor meer natuur in de streek en een mooi landschap in onze regio.”

Foto De Torenvalk.


Natuurpunt De Torenvalk heeft heel wat mooie samenwerkingen met partners in de streek en gaat dan ook aan de slag samen met gemeenten, de provincie, het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, enz. Ontdek alle projecten op www.detorenvalk.be/dvdn.

Waarom meedoen?

Eén keer per jaar doet Natuurpunt in heel Vlaanderen een oproep om mee de handen uit de mouwen te komen steken. Want vele handen maken licht werk. Het is dé kans om mee te zorgen voor meer natuur in onze regio.

Je maakt er kennis met vrijwilligers die het hele jaar door de natuur in je buurt beheren en graag hun kennis met je delen. Kom alleen, met je familie, vrienden of collega's. Ook jeugdverenigingen zijn van harte welkom! Inschrijven gebeurt via www.detorenvalk.be/dvdn.

Handen uit de mouwen samen met Natuurpunt De Torenvalk

Wil je graag komen helpen? Er zijn 11 mooie projecten om uit te kiezen. In 6 verschillende gemeenten (Meulebeke, Oostrozebeke, Dentergem, Lichtervelde, Wingene en Ruiselede) zijn er 8 plantprojecten en 3 beschermingsprojecten voor de kerkuil, steenuil en torenvalk.

Foto De Torenvalk.


Zoals je hieronder kan zien is voor elk wat wils. Stel het niet uit tot morgen, schrijf vandaag nog in en breng familie, vrienden en kennissen mee naar de Dag van de Natuur.

 • Devemeersen, Meulebeke

Aanplant van de dijk Devemeersen Meulebeke. Project in samenwerking met de gemeente Meulebeke.

 • Vagevuurbossen, Wingene

Aan de bosrand van het Vagevuurbos worden er 3 percelen beplant, goed voor 3 hectare nieuw bos. Er gaan 6.000 nieuwe boompjes de grond in en daarvoor worden er 60 mensen gezocht die willen helpen.

Project in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij. Ongeveer de helft van de bebossing ligt in het natuurinrichtingsproject Biscopveld.

 • Poekebeek vallei, Ruiselede

In de vallei van de Poekebeek wordt een nieuw bos aangeplant van ruim 1 hectare groot. Dit is een project van Natuurpunt Aalter in samenwerking met Natuurpunt De Torenvalk en met medewerking van het Stadlandschap West-Vlaamse Hart.

 • Vorte Bossen, Ruiselede

Op een akkerperceel in eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat grenst aan de Vorte Bossen, wordt een nieuw bos aangeplant. Het terrein is 1.42 ha groot en er komen zowat 1.600 bomen en struiken.

 • Drielindenbeek, Lichtervelde

Aanplant van een speelbos van 2. 000 m² bij de oude site van de Keunepuppe in samenwerking met gemeente Lichtervelde en met medewerking van het Stadlandschap West-Vlaamse Hart.

 • Uitbreiding Kapittelbos, Dentergem

Het bestaande kapittelbosje wordt uitgebreid met een halve hectare op een perceel dat Natuurpunt De Torenvalk vorig jaar kon aankopen.

 • Landschapsplan Puymoortelstraat, Dentergem

Bij de familie Vanmeenen-Vandenabeele worden een struweelrand en enkele hoogstammige bomen aangeplant. Er komt ook een uitbreiding van een kleine geriefhoutbosje. Met medewerking van het Stadlandschap West-Vlaamse Hart.

 • Inrichting Mandelmeersen nabij de Zilvertorens, Oostrozebeke

In samenwerking met het gemeentebestuur van Oostrozebeke en het Stadlandschap ‘t West-Vlaamse Hart worden op de terreinen grenzend aan de “Zilvertorens” een 2.000 stuks bosplantsoen aangeplant en 85 solitaire bomen.

 • Bescherming van de kerkuil

Naar jaarlijkse gewoonte wordt er op uitgetrokken met 2 ploegen om nieuwe nestkasten te plaatsen alsook om bestaande nestkasten schoon te maken.

 • Bescherming van de steenuil

Op dag van de natuur gaan we op ronde om enkele oude steenuilkasten te vervangen en nieuwe op te hangen.

 • Bescherming van de torenvalk

Er worden nieuwe nestkasten bij gehangen en de bestaande nestkasten worden gecontroleerd.

Meer info vind je op www.detorenvalk.be/dvdn voor het werkingsgebied van Natuurpunt De Torenvalk en www.dagvandenatuur.be voor daarbuiten.