Op de markt is de laadpaal voor smartphones in gebruik genomen. Die werd gemaakt door lesgevers en leerlingen van het VTI. Frank Vandevelde: "Zowat 2 jaar terug gingen mijn collega Ward De Wilde en ikzelf langs bij Schepen Grietje Goossens. Toen werd ons gevraagd of onze school eventueel ‘iets’ kon bedenken om gsm’s op te laden, een realisatie die daarna op de Tieltse markt zou worden geplaatst. Bewoners hadden tot nu toe de gewoonte hun gsm op te laden aan de fietsstallingen, wat niet meteen de bedoeling is."
Hoeveel mooier zou het niet zijn - aldus Grietje Goossens - als de mensen rustig op een bankje in de zon hun gsm konden opladen en na een tijdje met opgeladen batterijen weer verder kunnen.
De probleemstelling/uitdaging was er, dan de uitwerking nog. Onze afdeling IW was daarvoor de aangewezen afdeling: zij beschikken immers over zowel elektrische- als mechanische inzichten en kunnen nieuwe zaken ontwerpen. Perfect dus.
"Binnen de groep leerlingen van dat jaar werden er subgroepen gevormd, elk met de specifieke opdracht om iets moois te ontwerpen, zowel qua uitzicht als puur technisch. Op het einde van het schooljaar zijn verschillende ontwerpen voorgelegd aan het stadsbestuur en finaal kreeg het huidige ontwerp de voorkeur.
Vanaf dan was de opdracht voor IW volbracht en kwamen de andere afdelingen in beeld. Lassenconstructie kreeg het IW-ontwerp en startte met de eigenlijke realisatie. Opdracht was om de constructie robuust te maken; die moet immers bestand zijn tegen weer en vandalisme. De afwerking mocht in cortenstaal, een weervaste staalsoort die weliswaar roest maar daarna onveranderd blijft. De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk."
De afdeling Elektriciteit kon ook van start gaan en ging met een zonnepaneel, batterij en laadsysteem aan de slag, m.a.w. het hart van de laadpaal. Finaal heeft de laadpaal 4 aansluitingen voor gelijktijdig opladen.
"Qua eindafwerking is geopteerd voor een grote kunststof-gsm, die de paal wat opsmukt. Een realisatie van de afdeling Mechanica die - zoals u weet - nauw samenwerkt met onze lokale kunststofindustrie.
De ganse winter heeft de laadpaal buiten staan roesten; wat in dit geval positief is, want hoe langer buiten, hoe mooier het product wordt.
We zijn echt fier dat dit werk binnenkort op de Markt mag pronken en hopen dat veel mensen daarmee een goed gevoel overhouden aan deze unieke samenwerking tussen Stad Tielt en het VTI, school voor wetenschap en techniek."