Kom op adem bij de Oostendse kreken

Patrick Demarest

26/04/2021
Natuur

Door corona zijn we allemaal massaal aan het wandelen en fietsen geslagen. In deze rubriek geeft reisleider en gids Tom Vandenabeele tips voor daguitstappen, dichtbij en iets verder. We beginnen met de Oostendse kreken.

De Zoutekreek in Oostende. (Foto TM-waves)


Ja, in Oostende zijn we allemaal wel vaak geweest. Op de dijk, op de twee strekdammen (aanrader!), het strand en in de stad. Of in de duinen en op het provinciaal domein Raversyde (nog een aanrader, trouwens).

Maar verkende je al het Oostendse krekengebied, in de stille polders achter de stad?

In de woelige zestiende eeuw graaft Oostende ter verdediging een deel zeewering weg. De zee schuurt een brede en diepe geul uit. Na enkele decennia is deze geul vertakt in een spinnenweb van kreken die in een drassig landschap rondom de stad kronkelen. Oostende wordt  bijna oninneembaar. Het beroemde Beleg van Oostende (1601-1603) sleept meer dan drie jaar aan vooraleer de belegerden zich overgeven.

De Grote Keignaertkreek in Oostende. (Foto TM-waves)


Nu getuigen de overgebleven Oostendse Kreken in de uitgestrekte polders als schitterende natuurgebieden van het natte en militaire verleden.

Je kan er heerlijk wandelen of fietsen via het bekende systeem van knooppunten. Starten kan je in het mooie Oostendse polderdorpje Stene. Een uitgewerkte wandeling vind je bijvoorbeeld via deze link.

Meer info en idee├źn via www.tm-waves.com.