"Klaar staan om bij te springen"

Patrick Demarest

25/05/2020
Actua Economie

Hoe zwaar de economische impact van de coronacrisis wordt, weet niemand. De quarantainemaatregelen en de onzekerheid rond het covid-19 virus hebben meer dan een negatieve invloed op de economie. Verschillende instanties pakken dan ook uit met ondersteunende maatregelen waarvan heel wat handelaars, zelfstandigen en bedrijven gebruik kunnen maken. Wij peilden bij Dirk Braeckevelt, voorzitter Unizo Tielt en van de Raad van Lokale Economie, naar een stand van zaken in Tielt?

Heb je al zicht op de economische gevolgen in Tielt (en regio) door de lockdown?

Dirk: "Eigenlijk nog niet. We zijn volop bezig iedereen te helpen een goede opstart te kunnen hebben maar de gevolgen zullen pas later naar voor komen. We volgen dit zowel met Unizo als met De Raad Van Economie nauw op."

Welke maatregelen werden specifiek in Tielt genomen?

Dirk: "In samenspraak met het stadsbestuur is er nu momenteel een kort-parkeren in de Kortrijkstraat met de bedoeling dit zo te behouden en er Shop en Go van te maken. Anderzijds zijn er al heel wat belastingen afgeschaft voor deze periode (terrasbelasting, belasting op openbare ruimte, …)"

Hoe kijk je naar de toekomst?

Dirk: "Bang afwachten wat er gaat gebeuren. Ik ben er niet gerust in dat al onze bedrijven het gaan redden.  En wat na de crisis?  Wie zal dit allemaal betalen? ! We staan voor een zeer groot vraagteken en moeten dus klaar staan om bij te springen."