Ille Daneels van Point de Vie: Letters in de hoofdrol

Patrick Demarest

29/05/2021
winkel

Elke week stellen we een winkel voor aan de hand van een aantal vragen. En de zaakvoerder mag de fakkel (bij manier van spreken) doorgeven aan een collega. Deze week Ille Danneels van Point de Vie in Tielt.

Stel je zaak eens voor.

“Met Point de Vie maakt ik een droom van jaren waar. Een droom waarin letters, in al hun glorie, centraal staan. Een plaats waar karakters betekenis en woorden zin krijgen. Point de Vie is een plaats om te geven, aan jezelf en aan anderen. In mijn atelier brengt ik mensen samen om te creëren en te vormen, om te ontspannen en te genieten van eigen werk en dat van gelijkgestemden. De verschillende workshops, o.a. in kalligrafie en decoratie, staan open voor iedereen. Daarnaast vind je in Point de Vie heel wat geschenk- en decoratieartikelen, wenskaarten en hebbedingen, met letters in de hoofdrol. Maar ook om eens rond te snuisteren of simpelweg even tot rust te komen, ben je van harte welkom.”

Hoelang ben je al zelfstandig?

“Point de Vie werd geboren op 15 september 2017.”

Kan je de geschiedenis van jouw zaak en jouw rol daarin schetsen?

“Point de Vie evolueert in samenwerking met de klant. Bijvoorbeeld: ikzelf ben continu op zoek naar originele items, maar wanneer een klant een tipje geeft, dan zoek ik dit op en zie of dit binnen het concept van Point de Vie past. De rode draad van de letters moet aanwezig blijven. Ook het artistieke karakter speelt een belangrijke rol hierin. Een samenvloeiing van beide factoren is fantastisch!”

“Ook de programmatie van de workshop gebeurt samen met cursisten.  ‘t Is te zeggen: iedere tip is welkom. Dan ga ik op zoek naar iemand die dergelijke workshop kan aanbieden op een vakkundige manier.  Dit is sowieso een investering maar hier is de kwaliteit prioriteit.”

Wat verkoop je allemaal?

“Mijn aanbod bestaat uit wenskaarten - ook eigen creaties -, interieur - bijvoorbeeld kussens, verlichting en stoelen -, keukenbenodigdheden, bureauartikelen, kortom alles met een letter. Dan zijn er ook workshops, de webshop en het uitvoeren van persoonlijke opdrachten waarin de letter centraal staat. Dit kan gaan van het ontwerpen van een geboortekaart, tot het uitschrijven van een persoonlijke tekst, een gebundeld werk in boekvorm, enz.”

Wat vind je zelf zo tof aan je zaak?

“Bij Point de Vie vind je items met net dat tikkeltje anders. Je vindt ze niet op iedere hoek van de straat. Originaliteit staat voorop. Er is telkens een boodschap aan verbonden, door middel van een quote, of een woord. Bij sommige situaties is het dikwijls moeilijk om het juiste gevoel te beschrijven, te definiëren. De artikelen bij Point de Vie helpen je hierbij op een unieke manier.”

Hoe concurreer je tegen grote ketens?

“Concurreren doe ik echt niet graag. Ik zonder mij sowieso wat af door artikelen te verkopen die je in Tielt en omstreken niet vindt.  Winkels met dezelfde merken zie ik eerder als collega’s.”

Doe je vaak acties?

“Bij Point de Vie vind je niet maandelijks een actie. Ik hanteer correcte prijzen en de klant geniet van een klantenkaart. Die blijft onbeperkt geldig en kan op ieder moment ingeruild worden. Die ervaring heeft me nu al geleerd dat dit systeem positief bevonden wordt bij de klant. Wanneer de klantenkaart te vol geraakt, herinner ik de klant eraan dat ze kunnen genieten van een mooi tegoed. Jaarlijks wordt ook deelgenomen aan de Tieltse eindejaarsactie. Bij de vijfde verjaardag van Point de Vie worden mijn klanten ongetwijfeld getrakteerd op letters!”

Wat vind je van Tielt als winkelstad?

“Point de Vie bevindt zich niet in de Kortrijkstraat/winkelstraat. Door de ligging valt Point de Vie dikwijls uit de boot als het aankomt op een deelname aan Tieltse evenementen. Het zou mooi zijn als alle Tieltse handelaars mee kunnen genieten van de talrijke Tieltse evenementen. Want dat zijn er heel wat. Tielt leeft en ik vind het fantastisch om hiervan deel uit te maken en mijn steentje bij te dragen.

Aan wie geef je de fakkel door?

“Ik geef graag de fakkel door aan Kathleen Jonckheere die met hart en ziel Petitfours uitbaat in de Oude Stationstraat in Tielt.”