De zachtere winters zorgen ervoor dat de amfibieën zoals padden, kikkers en salamanders, alsmaar vroeger hun winterverblijf verlaten richting voortplantingspoelen. Dit jaar is dat ook zo. Door het zachte weer zijn amfibieën uit hun winterslaap gewekt. Sinds eind januari zijn ze al op pad (sic) van de plaats waar ze overwinterden naar de poel waar ze zich zullen voortplanten.
De dieren moeten een verharde weg oversteken en het toenemende verkeer trotseren
Bij onze inheemse amfibieën loopt de biologische wekker af na de eerste buien met hogere temperaturen vanaf 7 graden celsius. Niet alleen padden maar ook salamanders overwinteren op het land en trekken naar hun voortplantingspoel in het voorjaar, eenmaal de eitjes zijn gelegd leven de volwassen dieren weer op het land.
De trek is niet zonder gevaren. Wie geluk heeft, kan zonder al te veel problemen naar een voortplantingspoel trekken. De minder fortuinlijke dieren moeten een verharde weg oversteken en het toenemende verkeer trotseren. Ze doen dit liefst in de schemering, ’s morgens vroeg of ’s avonds laat Waakzame natuurliefhebbers vinden soms plaatsen waar tientallen en zelfs honderden dieren verminkt of dood op het asfalt liggen.
Dit kunnen we samen voorkomen, dankzij een paar simpele acties.
Matig je snelheid waar je dit bord ziet:
Natuurpunt roept automobilisten op om aandacht te hebben voor de paddentrek en hun snelheid te minderen tot 30 km/u. op de aangegeven plaatsen. Reden: bij lagere snelheden kunnen bestuurders overtrekkende padden gemakkelijker opmerken en ontwijken. Minstens even belangrijk: bij snelheden hoger dan 30 km/u. sneuvelen ook veel amfibieën door het zuigeffect van het voorbijrazende verkeer.
‘Raapacties’ in de hele regio
De vrijwilligers van Natuurpunt de Torenvalk trekken dus weer op pad om deze trek in goede banen te leiden met overzetacties en tegelijkertijd de populatie kamsalamanders en andere amfibieën op wetenschappelijk wijze te inventariseren.
Hou je van amfibieën? Wil je hen graag de straat over helpen? Wil je deze speciale wezens van dichtbij leren kennen en ontdekken? In Tielt zijn er ‘raapacties’ aan de Driesstraat, de Galgestraat en de Rijkegemkouter, in Schuiferskappelle aan de Veldstraat en in Pittem in de Sint-Amandstraat.
In Ardooie worden raapacties georganiseerd door AMAR in de Bosstraat, Groenboomgaard en Oude Lichterveldsestraat. In Dentergem worden honderden overstekende padden geraapt op vele plaatsen, zoals Kruisstraat, Dentergemstraat, Molenstraat, Vijvestraat, Kapittelstraat, Groeneweg, Tieltseweg, Meulebekesteenweg, Gottemstraat, Dujardinstraat, Markegemsesteenweg, Diepestraat en Galgestraat. In Ruiselede is er een schermenactie aan Schoonberg en in Lichtervelde organiseert de gemeente in samenwerking met Stadlandschap West-Vlaamse hart een overzetactie aan de Spoorwegstraat.
Laat Natuurpunt De Torenvalk weten waar en wanneer je wil meedoen of waar er nog plaatsen zijn die interessant zouden zijn voor een overzetactie via secretariaat@detorenvalk.be. Ook locaties in de gemeenten Meulebeke, Oostrozebeke of Wingene kunnen gesignaleerd worden.