“We zijn al vijf jaar zelf verwoede camperaars”, zegt Hein Cannie. “Dus spelen we al enkele jaren ook met het idee om een camperplaats in te richten en uit te baten. Intussen weten we wat er leeft in de wereld van de camperaars en kennen we de wensen. We gaan graag op stap voor een korte trip van twee à drie dagen. Hiervoor hoef je geen grote afstanden af te leggen en wil je dus relatief dicht bij huis blijven. Immers, in een straal van pakweg 50 kilometer - dan zit je bijvoorbeeld in Zeeland of Noord-Frankrijk - kun je veel mooie dingen ontdekken.”
“Tot nu toe bleef Tielt een beetje een blindspot op de kaart”
In de buurt zijn er echter niet veel erkende camperplaatsen met de nodige voorzieningen die toeristen uit andere streken konden aantrekken. “En uit navraag bij andere camperaars blijkt daar toch wel nood aan”, aldus Hein Cannie. “Ook het feit dat er meer en meer kampeerwagens of motorhomes verkocht worden, speelt een grote rol. Tot voor een jaar was het aanbod beperkt tot Smartijs in Wingene, Leiecamper in Waregem en de gemeentelijke camperplaats in Machelen. Tielt bleef een beetje een blindspot op de kaart. Eerdere initiatieven vanuit de stad botsten op te veel tegenstand en werden afgevoerd.”
“Ondertussen zijn er in de loop van vorig jaar en door corona enkele succesvolle initiatieven geweest zoals Campermeal en Camperstop”, merkt Hein Cannie op. “Ook is er in Dentergem een heel mooie standplaats bij de Meikensbossen en in Schuiferskapelle bij de Welriekende Dreef.”
In een tweede fase van het project wordt schuurtje gerestaureerd en ingericht tot gezellige ontmoetingsruimte
Hein Cannie besloot om zelf ook met een initiatief voor kampeerwagens voor de dagen te komen. “Eén probleem: ik beschikte niet over de nodige grond om mijn droom te realiseren”, zegt hij. “Maar ik kende Patrick De Poorter uit de Kanegemstraat een beetje via gezamenlijke vrienden en trok mijn stoute schoenen aan. Het toeval wil dat ook hij al benaderd werd met de vraag of hij geen plekje had op de boerderij om er een weekendje te kamperen. Hij liet het voorstel wat bezinken en na verloop van tijd zijn we beginnen brainstormen over hoeveel plaatsen, hoe groot, welke voorzieningen, enz.”
“Er moest ook een naam gekozen worden en bij toeval kwamen we uit op ‘Het Ovenbuur’”, zegt Hein Cannie.
Dit is nu een klein schuurtje annex rommelhok naast het huis waar er vroeger een broodoven in stond. In een tweede fase van het project wordt dit schuurtje gerestaureerd en ingericht tot een gezellige ontmoetingsruimte.
9 verharde plaatsen van 10 bij 7 meter
“Omdat ons initiatief een belangrijke troef kan zijn voor Tielt en bij uitbreiding de streek, werd eens gepolst bij de schepen van Toeristische Dienst en Lokale Economie”, gaat Hein verder. “Zij was laaiend enthousiast en gaf haar volledige medewerking. Natuurlijk was het tijdens de eerste lockdown geen sinecure om te vergaderen.Dus werd alles wat uitgesteld. Maar uiteindelijk stelden we onze uitgewerkte ideeën voor bij de stad en kregen de volle morele steun vanuit het college van burgemeester en schepenen. Waarvoor onze welgemeende dank. De nodige plannen werden getekend, vergunningen aangevraagd en goedgekeurd, offertes bekeken, materiaal besteld. Tot we onlangs effectief van start konden gaan met de aanleg.”
Er zijn 9 verharde plaatsen van 10 bij 7 meter. Elke camper staat op waterdoorlatend grind met ernaast een grasstrook van 4 meter, zodat de luifel kan worden uitgedraaid. Ook grote campers zijn welkom. Elke plaats beschikt over stroom (6A) en er is wifi. Er kan water genomen worden aan een centraal punt, afvalwater en wc-cassette kunnen gelost worden in aparte tanks en er zijn gescheiden afvalbakken voorzien. Dit alles voor de prijs van 15 euro per nacht. Honden zijn toegelaten als ze zijn aangelijnd.
“De opening van Camperplaats Het Ovenbuur is voorzien op 1 mei 2021”, blikt Hein vooruit. “Een website is in de maak en je kan ons nu al volgen op facebook.
Meer info via info@camperplaatshetovenbuur.be.