Harmonie Vermaak Na Arbeid Tielt brengt hulde aan Maestro Morricone

Patrick Demarest

11/10/2021
muziek

Op zondag 21 november 2021 brengt de Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid vzw hulde aan componist Ennio Morricone, die meer dan 500 films en televisieseries van passende muziek voorzag.


De muziekvereniging, die een heuse traditie inzake succesrijke filmconcerten kan voorleggen, hoopt samen met twee koren en twee solisten een volle Europahal te mogen bekoren. Presentator Jan Verheyen verwelkomt de muziekliefhebbers om 18.00 uur. Tickets kosten 15 euro (10 euro voor wie jonger is dan 12 jaar) en zijn te bestellen via de website van de harmonie: www.vermaak-na-arbeid.be. Aan de ingang zullen de toeschouwers een Covid Safe Ticket moeten voorleggen.

Muzikale wapens

Filmconcerten behoren al langer tot het repertorium van Vermaak Na Arbeid. Kleinschalig gestart groeiden de concerten uit tot grootse evenementen die steeds meer bezoekers lokten. Daardoor moest de muziekvereniging verhuizen van de Sint-Jozefskerk naar het Gildhof en ten slotte naar de Europahal. VNA gooide ook steeds meer muzikale wapens in de strijd door niet alleen de eigen geledingen voor het voetlicht te brengen maar ook het kamerkoor Ultreya, de Tieltse ballet- en dansscholen, de zangeres Sofie en de a-capellagroep Voice Male.

De voorbereiding van ‘Maestro Morricone’ liep niet van een leien dakje. Corona, weet je wel … Elke versoepeling werd te baat genomen om te repeteren maar passende locaties vinden, was ook geen sinecure. Een aantal weken kon de harmonie repeteren in de Europahal, een ruimte die groot genoeg was om aan de gestelde veiligheidsvoorschriften te voldoen. Toen gingen de boeken meer dan 20 weken dicht. Op dinsdagavond werd er niet gemusiceerd maar online gequizd, de alternatieve nieuwjaarsreceptie werd een uniek Zoom-evenement, maar de hele activiteitenkalender van najaar 2020 (inclusief Morricone-concert) en voorjaar 2021 belandde in de prullenmand. In augustus 2021 mocht er weer gerepeteerd worden en gelukkig waren de weergoden de vereniging gunstig gezind: de parking van De Gilde bewees zijn diensten als repetitieruimte.

Enkele weken later mocht Vermaak Na Arbeid in al zijn geledingen de activiteiten volop hervatten. Intussen stak VNA onder impuls van secretaris Michiel De Jaeger het vuur aan de ‘Tutti Tielt’-lont, werkte een rist najaarsoptredens af en vond voldoende tijd om het filmconcert tot in de puntjes voor te bereiden.

Koren en solisten

Voor ‘Maestro Morricone’ doet men een beroep op de koren Terpsichore uit Oostrozebeke en Cantando uit Wingene – die op de eerste Tieltse Night at the Proms toonden wat ze in hun mars hebben – en op twee virtuoze solisten, namelijk trompettist Steven Devolder en hoboïst Luk Callens, die in extremis Frauke Elsen komt vervangen. Harmonie en koren staan onder de algemene leiding van dirigent Bart Lagacie.

Steven Devolder studeerde aan de kunsthumaniora in Gent en daarna aan de conservatoria van Rijsel, Gent en Maastricht, waar hij met grote onderscheiding het Meesterdiploma voor trompet behaalde. Hij volgde bijkomende opleidingen en beheerst zowel trompet, piccolotrompet, bugel, cornet als sopraancornet. Hij won de 1ste Prijs op Slaskim Konkursie (Polen) en ook in de Jean Darlier trompetwedstrijd werd hij 1ste laureaat. Van 1998 tot 2005 was hij verbonden als trompet-solo aan de Beethoven Academie. Sindsdien is Steven Devolder verbonden aan het Orkest van de Muntschouwburg en sinds 2003 is hij docent aan het Conservatorium in Gent. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met zijn latin bigband Mucho Gusto.

Luk Callens studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent en behaalde bij Paul Beelaerts het Hoger Diploma hobo met grote onderscheiding. Nadien volgde hij lessen bij o.a. Heins Holligre, Derek Wickens en Paul Dombrecht. Als orkestmuzikant was hij o.a. in dienst bij de Vlaamse Opera en de Koninklijke Muntschouwburg. Naast tal van solo-optredens met kamerorkesten (o.a. Bach en Mozart o.l.v. Paul Dombrecht) en kamermuziekprogramma's met o.a. Walter Boeykens, speelde hij heel wat tunes in voor televisie en langspeelfilms. Hij organiseert o.a. concerten en opnames en produceerde de internationaal succesrijke productie 'The Lighthouse' van Sir Peter Maxwell Davies met voorstellingen in Antwerpen, Brussel (Koninklijke Muntschouwburg), Zeeland-Nazomerfestival en Engeland. Luk Callens doceert hobo en althobo aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Tielt.

Componist

Harmonie, koren en solisten brengen toppers uit het oeuvre van de Italiaanse componist Ennio Morricone, een naam die klinkt als een klok en die dus weinig duiding vraagt. Morricone werd in 1928 geboren en kreeg als bijnaam ‘Maestro’. Hij componeerde de muziek voor meer dan 500 films en televisiereeksen. Daarnaast schreef hij ook popsongs en componeerde hij een 150-tal klassieke muziekwerken. In 2016 ontving hij een Golden Globe voor zijn muziek bij de film The Hateful Eight. Hij werd zes keer genomineerd voor een Oscar en won er slechts één, eveneens voor zijn muziek bij The Hateful Eight. Zijn beroemdste composities zijn ongetwijfeld Gabriels Oboe uit The Mission, de muziek uit Cinema Paradiso, uit Once upon a time in the West en For a few dollars more. In 2018 vierde Ennio Morricone zijn 90ste verjaardag met een afscheidstournee doorheen Europa. Op 6 juli 2020 overleed de Maestro.

Promotie en presentatie

Om het evenement te promoten werd een previewconcert op het getouw gezet. In de zaal van Piano’s Maene brachten de solisten, aan de piano begeleid door Tom Hoornaert, de wereldberoemde melodieën van Morricone ten gehore. De opname, gerealiseerd door Sarto-TV, is nog altijd te beluisteren op Youtube via deze link. Voorzitter Rudi Ailliet leidt er het project in en heeft een interessante babbel over Morricone met Jan Verheyen die daarna het previewconcert presenteert. Jan Verheyen is de vaste presentator van de filmconcerten van Vermaak Na Arbeid en zal die taak ook op 21 november ter harte nemen.