Hallo hier Hula

Patrick Demarest

23/09/2020
straat/wijk

De Tieltse Corona-zomer

Goed nieuws voor de digitale lezers van TieltVandaag: jullie zullen de wedergeboorte kunnen meemaken van Hula, de kerel die ooit wereldberoemd was als correspondent van de Weekbode voor Aarsele en aanverwante parochies.  Voortaan zal Hula zijn milde licht laten schijnen op de actualiteit in de Tieltse regio, met een knipoog hier en een ludieke opmerking daar, om te beginnen tweewekelijks.

Binnenkort vernemen jullie ook meer over de plannen om van Tielt Vandaag een spitant en vernieuwend digitaal krantje te maken, maar in deze eerste column wil ik nog eens terugkomen op hét thema van de dag: het zwarte beest Corona, dat ook ferm zijn stempel heeft gedrukt op de  afgelopen Tieltse zomer.

Ik wil daarbij niet te veel open deuren intrappen - er wordt al genoeg geleuterd over dat ziekmakende monster – dus hier geen treurzang over het feit dat we de Europafeesten, ‘Tielt Zomert’ en nog zoveel andere mooie initiatieven hebben moeten missen, enz.  Wat er in de plaats kwam mocht er wèl wezen: de ruime en heerlijk opgetuigde verkeersvrije markt bijvoorbeeld was een succes, en kreeg dan ook terecht een stuk verlenging.  Enkelingen stoorden zich aan het feit dat er vaak veel (jong) volk zat samengetroept in de schaduw van de Halletoren, maar persoonlijk vind ik dat het er behoorlijk Corona-proof aan toe ging, met voldoende afstand tussen de tafels, terrasstoelen en zitbanken … veel beter dan samen te hokken in een kleine café-ruimte.  En zo is er toch een portie gezelligheid binnengeslopen in de Tieltse zomer – er is al genoeg kommer en kwel in deze wereld!

Ik heb mij wel gestoord aan de onduidelijke communicatie over de mondmaskerplicht, maar dat was niet alleen in Tielt een fenomeen.  Op een bepaald moment moest je én als wandelaar én als fietser een “muleslunse” dragen als je door het centrum passeerde, maar plots was dat enkel nog te voet een must… maar niemand die op bepaalde momenten wist wat er precies mocht en wat niet.  Je moest al het internet gaan afzoeken om bescheid te weten.  Maar veel liever dat dan de situatie in Deinze bvb.  Daar moet je als fietser nooit een mondmasker dragen, maar wel als wandelaar in de vele dorpjes (Vinkt, Gottem, Grammene) waar ’s avonds geen kat op straat komt (alleen soms wel een hond met een mens eraan).  Geen wonder dat er op de sociale media door onze Oost-Vlaamse buren nogal wat afgezaagd werd daarover: de discussies en de verwijten over en weer waren haast niet te tellen.  Dan is het in Tielt (gelukkig maar) heel wat kalmer.  Ook hier wordt er nu en dan wat gal gespuid, bvb over onze burgemeester, die onzichtbaar is op sociale media, maar wel zonder mondmasker gespot was in de Ieperstraat (waarbij velen niet eens weten vanaf waar precies je het masker nu moet of- op afzetten).  Ook schepen Pascale Baert en haar besmette gezin moesten het na de terugkeer van haar dochter uit Portugal soms zwaar ontgelden ... maar al bij al bleef het gescheld in onze Europastad nog binnen de perken als je dat vergelijkt met wat er op andere fora soms te lezen valt.

Mijn standpunt daarover is: laten we alstublieft een beetje begrip hebben voor de uiterst moeilijke situatie waarin zovelen terechtgekomen zijn sedert Corona.  Laten we elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen, in plaats van altijd en overal commentaar op te geven.  En vooral: als we maar gezond blijven!

(Hula)