Fascinerende expo van Ateljee44 in Sint-Andriesziekenhuis

Patrick Demarest

11/03/2021
Cultuur

Nog tot 29 april 2021 loopt er in de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt een boeiende tentoonstelling. Er is werk te zien van Ateljee44, het artistieke atelier van Mivalti, centrum voor volwassenen met een beperking. “Hun kunstuitingen zijn manieren om dingen te begrijpen of vorm te geven”, zegt begeleidster Iris Dezutter. “Zo zie je hoe ze kijken naar de wereld. En dat is fascinerend om te zien.”

“Ateljee44 bestaat sinds 2013 en werd opgericht door Jan Baeke en Lies Windels”, vertelt Iris Dezutter die net als Jan Baeke begeleider is in Ateljee44. “De kunstenaars van Ateljee44 zijn allemaal mensen van Mivalti. Bij ons krijgen ze de vrijheid om met hun eigen projecten bezig te zijn, met hun eigen fantasie en eigen leefwereld. Jan en ik zorgen dan voor ondersteuning. We hadden gemerkt dat sommige van onze kunstenaars er nood aan hadden om buiten bepaalde opdrachten te kunnen werken. Hun kunstuitingen zijn manieren om dingen te begrijpen of vorm te geven. Het gaat werkelijk om een taal. Zo zie je hoe ze kijken naar de wereld. En dat is fascinerend om te zien.”

Heel diverse kunsttechnieken

De toegepaste kunsttechnieken in Ateljee44 zijn heel divers. “Dat gaat van stifttekeningen, werken in potlood, schilderijen, keramiek, metaal, objects trouvés tot videowerk”, zegt Iris. “ Soms werken we ook samen met andere kunstenaars of organisaties zoals fotoclubs.” 

In de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis zijn nu een dertigtal werken van Ateljee44 te zien. “Uiteindelijk veel meer dan dat we eerst hadden samengepuzzeld”, gaat Iris verder. “We hebben in ons atelier 34 kunstenaars en die zijn grotendeels allemaal ongelooflijk productief.”

“De werken die in het ziekenhuis te zien zijn, zijn bijzonder kleurrijk”, aldus Iris. “Ze zijn heel gefascineerd door kleuren en het opbouwen van kleuren is dan ook echt hun ding.”

De kunstenaars van Ateljee44 hebben sowieso brede interesses. “Zo is er iemand die maquettes bouwt om als decor te gebruiken in zijn nieuwe voorstelling”, zegt Iris. “Daarvoor gebeurt er grondig research en worden er architecturale en historische studies gemaakt. Buiten coronatijden horen daar dan ook plaatsbezoeken bij. Maar nu beperkt zich dat tot naar de bibliotheek gaan.”

Werken te leen via de Artotheek#44

“Anderen laten zich dan weer inspireren door magazines”, aldus Iris. “Daar hebben wij als begeleiders een grote rol in te spelen, ze verbinden met kunst en cultuur. Daarnaast gaan we ook naar tentoonstellingen.”

Bij Mivalti kreeg men van verscheidene mensen al de vraag om werken te kunnen kopen. “We hebben een artotheek: artotheek#44,” aldus Iris, “een uitleenplek voor de werken, in de Bruggestraat, vlakbij de kunstacademie. Sinds vorig jaar werken we trouwens samen met de kunstacademie in Tielt. Tuur Delodder komt dan langs om les te geven.”

De tentoonstelling in de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis vindt plaats tot en met 29 april 2021. Er zijn werken te zien van de kunstenaars Lorenzo Descheemaeker, Mieke Popelier, Eva Lootens, Jasper Vanhee, Charlotte Declerck, Sammy Hullebusch, Eric Libbrecht, Dorine Tassaert, Niels Pauwels, Dennis Desendre en Albert Ramaël.

En verder zijn er nog werken van Alina Baghramyan, Frederik Billiet, Bjorn Broux, Ian Verbrugge, Tom Sarrazyn, Lieven Vandecasteele, Bob Vandekerkhove, Nicole Hellebuyck, Ellen Soete, Myriam Reilhof, Adel Youssef, Lore Cochuyt, Angelo Vanhee, Lynn Desloovere, Koen Remmerie, Koen Lievrouw, Franco Dainotti, Luc Debeuckelaere, Jeremy Claeys, Henri Castelein, Matthias Tytgat, Aniana Van Compernolle, David Declercq, Andy Dewilde, Margot Algoet, Tine Pardon, Kelly Castelain, Johan Demeyer en Roger Dierinck.