Elsthof Schuiferskapelle installeert kleine windmolen als grote energieopwekker

Patrick Demarest

01/06/2021
Bedrijf

Het Elsthof, dé plek in Tielt die je 7 dagen op 7 voorziet van witblauw hoevevlees en hoevespecialiteiten, is sinds eind mei bijna zo goed als volledig zelfvoorzienend geworden. Ze hadden al zonnepanelen. Door de komst van een kleine windmolen kunnen Piet Vanbruwaene en Elien Colpaert nu wind- en zonne-energie combineren.



Piet Vanbruwaene en Elien Colpaert runnen sinds 2018 Het Elsthof met hart en ziel. Ze dragen duurzaamheid en diervriendelijkheid heel hoog in het vaandel. Zo besloten ze om vanaf de eerste dag hun uiterste best te doen. “Het start met de kleine dingen.”, zegt Elien. Zo selecteerde ze met de grootste zorg de verpakkingen van de gerechten voor in de automaten. Dit werden schaaltjes vervaardigd uit rietsuiker. De boodschappenzakjes, voor de bestellingen die worden afgehaald, zijn van gerecycleerd papier. Het witblauw hoevevlees wordt ook bewust vacuüm verpakt, niet alleen om het langer te kunnen bewaren, maar ook om de berg verpakkingsafval zo laag mogelijk te houden. Er wordt kritisch gekeken wat in glazen potjes kan verpakt worden, zoals de confituur of, nieuw in het gamma, de rilette.

“Perfect is het nog niet, maar we zetten dagelijks stappen in de duurzame richting.”, zegt Elien. Naast de kleine ingrepen in hun workflow bekeken ze ook de grotere aspecten van hun werking, zoals de kweek van het vleesvee. Naast de gebouwen ligt ook een groot waterreservoir waarin het regenwater wordt opgevangen. “Onze koeien krijgen dan weer voedsel van eigen kweek. Zo doen we aan akkerbouw van onder andere gras, aardappelen, maïs, voederbieten, enz.”

Piet keek ook meteen om zonnepanelen te laten installeren op het dak van de stallen. Zo was Het Elsthof al voor een groot deel zelfvoorzienend in de opwekking van hun elektriciteit. “De zonnepanelen leveren prima werk in de zomer en overdag, maar in de donkere wintermaanden schoten ze tekort”, zegt Piet.

Ook de automaten in de hoevewinkel moeten van elektriciteit worden voorzien. Door de komst van een kleine windmolen kunnen Piet en Elien nu wind- en zonne-energie combineren. Zo wordt Het Elsthof bijna volledig zelfvoorzienend en houden ze de keten bijna volledig gesloten.

Kleine molens zo hoog als een boom

Vandaag is iedereen enthousiast als het gaat over hernieuwbare energie, tot het idee van een windmolen plots heel dichtbij huis komt. Niet iedereen ziet een windmolen in de directe nabijheid van hun woonplaats zitten. Wat dit type molens kenmerkt is hun lengte en groene kleur. Anders dan bij de traditionele, industriële windmolens torenen ze niet gigantisch boven het akkerland uit. Met een masthoogte van 15 meter hebben de molens ongeveer dezelfde hoogte als een vrij grote boom. In vergelijking met de gangbare windturbines is dit tien keer zo klein. Er is ook geen enkele sprake van geluidsoverlast, deze kleine molens zijn geruisloos.

Het Elsthof, uit de weide op je bord

“Als bewuste consument weet je graag waar je voeding vandaan komt en wie het heeft geproduceerd. Wanneer je rechtstreeks bij Het Elsthof koopt, dan koop je vlees zonder bewaar- of kleurstoffen en ben je 100% zeker van verse, kwalitatieve producten. Met de komst van de kleine windmolen kunnen we daar nu ook aan toevoegen dat we dit bijna volledig zelfvoorzienend kunnen aanbieden. Hoe leuk is dat?”, aldus Elien.