El Knip en de Europafeesten

Patrick Demarest

28/06/2022
column



EL knip is de naam van een kapperszaak in Tielt, en DE knip is nu door iedereen genoegzaam bekend als de plek waar de terrassen op de markt naadloos en verkeersvrij in elkaar overlopen. Zelfs wie niet zo'n liefhebber is van het nuttigen van geestrijk vocht in het openbaar zal moeten toegeven dat het leuk is om te merken dat er weer sfeer is in het centrum van de stad... en ik vind het altijd weer tof als ik bij het doorkruisen van de knip plots een bekende stem hoor roepen of ik geen goesting heb in een fris pintje.  De zomer brengt zo zijn verleidingen mee ... en straks komen de Europafeesten er weer aan.  

Het is 3 jaar geleden dat die nog eens "volle bak" konden doorgaan, en o wat zal het deugd doen voor zovelen dat dit weer de start inluidt van een (hopelijk) zorgeloze zomervakantie.  De batjes, de optredens op de markt, straattoneel en veel volk op de wandel (zodat je om de haverklap moet halt houden om goeiendag te zeggen tegen een oude bekende): het ziet ernaar uit dat we dat dit jaar godzijdank nog eens zullen mogen meemaken.

Op de foto bij dit artikel ziet de Tieltse knip er nog wat troosteloos verlaten uit, maar tijdens de Tieltse feesten zal het grote marktplein weer vol feestende mensen staan, drie dagen lang.  Een heerlijk voortuitzicht, vind ik dat.  Muzikaal is er van alles te beleven: van de fossiele Engelse rockers van the Sweet, alover Willy Sommers tot DJ 4T4 (ooit lid van 't Hof van Commerce) in de Patersdreef.  Persoonlijk ga ik liefst naar die laatste, lommerrijke plek, want op de kasseien van de Dreef is vaak het meeste ambiance te beleven.

Het is duidelijk dat het stadsbestuur een inspanning deed om van deze feesten weer een topper te maken, al zit er door Corona wel een beetje een rem op.  Van het element "Europees" is bvb niets te merken, maar hopelijk kan Tielt zijn rol als EUROPAstad in de toekomst weer opnemen.  De oorlog aan onze oostgrenzen bewijst immers dat verbroedering tussen volkeren meer dan ooit zijn nut heeft.  Ik zal er aan denken als ik in september naar RenĂ© en Maryse rijdt: vrienden uit de streek van Brignoles, die we leerden kennen toen ze met "Les Sapeurs Pompiers" kwamen optreden tijdens de Europafeesten.  Hopelijk kan ik hen vertellen dat Tielt weer Europees zal bruisen in de toekomst, als dikke middenvinger tegen die kl...zak van een Poetin.  Prettige Feesten, beste lezer, vanwege (Hula).