Echte reetjes op de Poelberg??

Patrick Demarest

07/02/2022
column



De trouwe lezer weet nog wat ik schreef over de kunststof-reetjes aan de rotonde van de Wakkensteenweg, en ik moest daar aan denken toen ik op Facebook een klacht las van enkele mountainbikers, over het feit dat het technisch parcours op de flanken van de Poelberg plots geschrapt werd uit de splik-splinternieuwe Tieltse mountainbike-route, die onlangs ingehuldigd werd.

In enkele persartikelen uitte Natuurpunt De Torenvalk afgelopen zomer zware kritiek op het feit dat mountainbikers een parcours hadden aangelegd in het kleine bosje op de Poelberg (1,6 ha groot).  Volgens de natuurjongens en -meisjes “belemmeren de mountainbikers de ontwikkeling van een ecologisch waardevolle kruidenlaag en verstoren ze de aanwezigheid van broedvogels.”


De stad werkte voor het aanleggen van de nieuwe mountainbikeroute samen met de lokale mountainbikeclub 26/9 INCH. Die hebben jaren geleden al het totaal verwaarloosde Poelbergbosje opgekuist om daar een uniek, sterk heuvelend MTB-parcours op te bouwen.  Volgens hen  werd dit mountainbike-trail aangelegd met respect voor de natuur: er sneuvelde geen enkele boom en de paden werden afgebakend met dode takken en ander natuurlijk materiaal.  Schepen van sport Hedwig Verdoodt volgde hen daarin, want de Stad Tielt wil buiten sporten en fietsen volop stimuleren.  Bovendien is het Poelbergbosje als recreatief gebied ingekleurd, terwijl mountainbikers die op zoek zijn naar een uitdaging op relatief weinig plaatsen in onze regio terecht kunnen.


De schepen is nadien eens ter plaatse geweest met een boswachter, en die vertelde haar dat het argument over de ondergroei inderdaad niet erg sterk is, maar dat het wel zo is dat het Poelbergbosje een rustpunt kan zijn voor fauna op doortocht. Zo zouden er mogelijk zelfs reetjes kunnen rusten.


De mountainbikers stellen daar tegenover dat in de vlakbij gelegen Meikebossen méér dan genoeg plaats is voor de beestjes, maar blijkbaar is dit argument niet weerhouden.  Op het parcours dat terug te vinden is op de site van de stad Tielt zie je nog altijd de technische lus in het Poelbergbosje getekend staan, maar de pijlen op de route negeren dit parcours.  En de mensen van Natuurpunt, die instaan voor het beheer en onderhoud van dit gebied (dat eigendom is van de stad) hebben er nu een houten staketsel geplaatst, waardoor het mountainbikepad niet meer bereikbaar is.


Ik heb bij dit alles zo mijn eigen bedenkingen, maar het blijft een feit dat het altijd een moeilijke zal blijven om de aspiraties van de groene jongens, de fietsers, de wandelaars, en ook de landbouwers enz te kunnen verzoenen, waardoor het ook voor het stadsbestuur niet makkelijk is om daartussen te laveren.  Eén ding is wel zeker: met een beetje verdraagzaamheid tegenover de andere categorie kom je al een heel eind.


Maar ik heb toch één vraagje: ik ben al duizenden keren met mijn fiets over de Poelberg gereden, maar nog nooit heb ik daar echte reetjes gespot (wel al in de bossen van Ruiselede).  Zijn er lezers die wèl al van die lieve diertjes gezien hebben in het wild op Tielts grondgebied?  Laat het eens weten aub, waarvoor dank bij voorbaat van (Hula).