'De Wieg' is er altijd en voor iedereen voor kraamzorg

Patrick Demarest

25/01/2022

2021 was een jaar waarin, voor het eerst sinds lange tijd, het geboortecijfer in Vlaanderen opnieuw steeg. Goed voor de toekomst. Maar al die jonge ouders hebben ook ontzettend veel vragen en steun nodig. Daarom is er 'de Wieg', het kraamcentrum van Familiezorg West-Vlaanderen vzw met alles in huis voor de zorg rond zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Er zijn centra in Brugge, Torhout, Roeselare, Izegem en Aalter.

(Nina Danneels (links) samen met kraamverzorgende Julie Viane)

Nina Danneels is zorgcoördinator Thuiskraamzorg 'de Wieg' in de Sint-Rembertlaan 15 in Torhout. Wij stelden haar enkele vragen over het reilen en zielen in 'de Wieg'.

Waar staat kraamzorg 'de Wieg' voor?

Nina:" 'De wieg' is het kraamcentrum van Familiezorg West-Vlaanderen vzw.  Het omvat zowel het expertisecentrum kraamzorg als de thuiskraamzorg met gespecialiseerde kraamverzorgenden. ‘De wieg' is al meer dan dertig jaar actief en heeft werkelijk alles in huis voor de zorg rond zwangerschap, geboorte en kraamtijd.  Of het nu over een eerste baby gaat of een kindje verder in de rij: een baby erbij is altijd een heel bijzonder gebeuren om te koesteren, maar betekent ook wennen en organiseren. Met 'de wieg' sta je er niet alleen voor. We vinden dat kraamzorg een basisrecht is. Voor 'de Wieg' is elk gezin, elke moeder of vader evenwaardig. Wie je ook bent, wat je ziekenfonds ook is, ‘de Wieg’ is er voor jou."

"Ons werkingsgebied omvat de provincie West-Vlaanderen en de grensgebieden van Oost-Vlaanderen. Er zijn regiohuizen van ‘de wieg’ te vinden in Brugge, Torhout, Izegem, Roeselare en Aalter. Maar vooral belangrijk: de medewerkers van de wieg zijn vlot bereikbaar via telefoon of mail en komen als je het wenst graag tot bij jou thuis!"

Waarvoor kunnen kersverse ouders allemaal terecht bij 'de Wieg'?

Nina: "De missie van ‘de Wieg’ is om verantwoorde, bekwame, vertrouwensvolle, hartelijke en respectvolle zorg en ondersteuning te bieden aan jonge gezinnen thuis. Dit door persoonlijk advies te delen, infomomenten te organiseren en door concrete en praktische zorg thuis aan te bieden door kraamverzorgenden, vroedvrouwen en vrijwilligers."

"Onze medewerkers staan open voor wat gezinnen raakt en bezighoudt. We bieden geen standaardpakketten, maar proberen zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de noden en wensen. Dit kan onder meer hulp zijn bij de verzorging van de baby, de zorg voor de (pas bevallen) moeder, de verzorging en opvang van andere kinderen, de zorg voor het huishouden..."

"Hiervoor werken we open samen met alle zorgverleners die je als (toekomstige) ouder zelf  kiest (huisarts, gynaecoloog, vroedvrouw...) Onze medewerkers zijn goed opgeleid, krijgen permanente vorming en professionele begeleiding."

Wanneer zijn de drukste periodes?

Nina: "Drukke periodes zijn moeilijk voorspelbaar, want het aantal bevallingen is niet constant in de loop van het jaar.  Vaak is het voorjaar wel een drukkere periode.

We streven ernaar om steeds aan te sluiten op specifieke wensen en verlangens van de jonge ouders, ook wat het tijdstip en de hoeveelheid zorg betreft. Dit is uiteraard niet altijd eenvoudig, gezien de soms wisselende vraag."

Heeft corona een grote invloed gehad op de werking?

Nina: "Wij hebben tijdens de hele corona-periode verder info en advies, zorg en begeleiding geboden! We merken dat dit erg geapprecieerd wordt. De geboorte van een kindje is immers een heel intense periode waarbij ouders een nieuw evenwicht zoeken. De kraamverzorgende biedt naast de concrete  zorg en praktische ondersteuning ook tips en advies. Ook de medewerkers van het expertisecentrum kraamzorg bleven beschikbaar en zochten nieuwe wegen om mensen te informeren, te ondersteunen en samen te brengen rond allerlei vragen die gepaard gaan met ‘nieuw ouderschap’. Ouders kunnen dan ook alle steun en positieve bevestiging gebruiken in een periode waarbij bezoek vaak moeilijk is en zoveel mogelijk wordt vermeden. Uiteraard nemen onze medewerkers steeds zorgvuldig en consequent de nodige voorzorgsmaatregelen, volgens steeds wisselende richtlijnen, zodat veiligheid voor de gezinnen én voor onze medewerkers voorop staat. Dit met de professionele ondersteuning vanuit onze preventiedienst."

"Corona had dus zeker heel wat gevolgen voor de jonge ouders maar ook voor onze medewerkers en voor onze organisatie! Dankzij de inzet van al onze medewerkers en de ondersteuning van onze moederorganisatie Familiezorg West-Vlaanderen, konden we in heel de covid periode kwaliteitsvolle en warme zorg blijven aanbieden aan de jonge gezinnen."

Meer info

https://www.dewieg.be/

www.familiezorg-wvl.be

050 33 02 70