De Kutskapel wordt verbouwd

Patrick Demarest

25/10/2020
column

Hallo...hier Hula,

’t Zijn geen leuke Coronatijden tegenwoordig en daarom willen we in TieltVandaag zoveel mogelijk tegengas geven door vooral te berichten over zaken die wèl leuk zijn.  In Tielt werden al heel wat initiatieven genomen om toffe buitenactiviteiten te organiseren.  Alles volledig coronaproof uiteraard, waarbij vooral de wandelaars goed aan hun trekken kwamen, via alle soorten themawandelingen, een steegjeswandeling en nu zelfs een Europa-zoektocht.

Ik ben meer een fietser, maar die Europazoektocht wil ik wel eens meemaken, en ik had mij ook al ingeschreven voor de Europese debatavond in de Europahal op 27 oktober, want daar werden enkele ronkende namen verwacht (Kris Peeters, Assita Kanko en Kathleen van Brempt).  Driewerf helaas: zopas kreeg ik melding dat ook dit event omwille van Corona online zal doorgaan … maar dan is voor mij de fun er af.  Politici die op een scherm in debat gaan ben ik al beu gezien op mijnen TV, en ik zal vooral het pintje achteraf missen.

Weer over dus naar leukere dingen: afgelopen zomer ben ik bij mijn fietstochten een paar maal langsheen het nagelnieuwe kampeerterrein voor mobilhomes aan de Poelberg gepasseerd, en ik moet zeggen: ook dat initiatief lijkt mij een behoorlijk succes te zijn.  Ik kon met eigen ogen vaststellen dat deze goed uitgeruste site (vlak naast de Meikebossen) al onmiddellijk in trek was bij Vlaamse kampeerders.  En ik vernam dat er in de onmiddellijke buurt nog andere grootse plannen op stapel staan, nl. met de ruïne van de Sint-Annakapel (die op grondgebied van de gemeente Dentergem staat).

Die grote, oude kapel (die zelfs op een kerk gelijkt) wordt in de volksmond “de Kutskapel” genoemd.  In het AN is dat dan “de Koortskapel”, waar 2 versies van bestaan.  Langs de ene kant van de Tieltseweg is is dat een wit bakstenen kapelletje, aan de andere kant de oude Sint-Annakapel, die gebouwd werd in de 18° eeuw met de bedoeling er ooit een parochiekerk van te kunnen maken.

Spectaculair nieuws is wel dat de architecten hun plannen hebben vrijgegeven om van die ruïne een zaaltje te maken met een platform als uitkijkpunt. Het is nu aan het Dentergems gemeentebestuur om die bouwaanvraag goed te keuren.  Het Tieltse stadsbestuur blijkt er alvast vierkant achter te staan – we zullen er ongetwijfeld nog van horen!


Alleszins ziet dat er een fantastisch mooi concept uit en het wordt ongetwijfeld een extra troef voor de mooie Poelberg-omgeving.  Misschien kunnen we aan die kapelletjes al eens gaan “lezen” dat het Coronamonster nu spoedig verslagen zal worden?  (al vrees ik dat die gebeden absoluut niet spoedig zullen verhoord worden)