De Bron in artistieke performance 'Off the wall'

Patrick Demarest

09/05/2019
Actua foto's jeugd Onderwijs

Negen leerlingen van klassen 3WETa-b namen van 5 tot 10 november deel aan ‘Off the wall – creative Europe jongerenuitwisseling’ op het domein Raversyde te Oostende. Voor dit project werkten Vlaamse en Franse jongeren samen met theatermaker Pascal Buyse rond grenzen, oorlog en vrede, de Atlantikwall en ontheemding. Hun ideeën en ervaringen werden vertaald in een artistieke performance die gedocumenteerd werd door filmmakers Toyah Van der Poten en Yel Ratajczak.


Het vertrekpunt was de leefwereld van de jongeren. Welke begrenzing is
gerechtvaardigd? Op welke manier moet je durven grenzen te doorbreken? In welke situaties moet je voor jezelf grenzen stellen? Zijn er bedreigingen waarvoor we ons moeten beschermen? Hoe voelt het om altijd onderweg te zijn?
Tijdens de projectweek in november verkenden de leerlingen de geschiedenis van de Atlantikwall en het Vloethemveld en brachten ze een bezoek aan de tentoonstelling Unsettled. Dagelijkse workshops werden afgewisseld met rondleidingen, een theatervoorstelling, een videokunsttentoonstelling in loopgraven, enz. Een grenzeloze wereld vormde telkens het uitgangspunt.
Op woensdag 8 mei, V-dag, werd op het domein Raversyde de tijdens de
uitwisselingsweek gemaakte documentaire voorgesteld aan de betrokkenen. Deze
documentaire is reeds te bekijken op het domein zelf en trekt straks nog naar enkele filmfestivals. Later wordt hij ook algemeen en vrij beschikbaar.
Off the Wall is een Creative Europe project van Atlantikwall Europe (AWE) en is een samenwerking tussen de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), KAAP, Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall (Nederland), La Fabrique de Patrimoines en Normandie (Frankrijk) en de provincie West-Vlaanderen (Raversyde).