Culturele dromen krijgen een zetje

Patrick Demarest

07/05/2019
Actua Cultuur

vtbKultuur brengt mensen samen om van cultuur te genieten. Op ongeveer 150 plaatsen in Vlaanderen en Brussel zet deze vereniging cultuur mee op de kaart en worden de culturele dromen van mensen waargemaakt. Dat doen ze via vrijwilligersgroepen die heel diverse culturele activiteiten organiseren. Ze worden hierbij begeleid door educatief medewerkers en krijgen ondersteuning van vtbKultuur vzw op promotioneel, logistiek en financieel vlak.

Ook in Tielt wil vtbKultuur nu een lokale groep oprichten. Enthousiastelingen die zin hebben om hun culturele dromen te realiseren, zijn van harte welkom om mee hun schouders te zetten onder deze groep. Droom jij er bijvoorbeeld van om een huiskamerconcert te organiseren of om een auteur op de koffie te vragen? Vind je dat er te weinig (kinder)theater op de agenda staat in Tielt (en wil je daar zelf verandering in brengen)? Of wil je vanuit Tielt een groepsbezoek aan die ene toptentoonstelling of een daguitstap naar pakweg Den Haag organiseren? Alles kan!

De grote troef van vtbKultuur is dat je als groep zelf bepaalt wat je wil organiseren en hoe vaak. Vrijwilligers van vtbKultuur kiezen natuurlijk ook zelf welke taken ze op zich willen nemen: organiseren, netwerken, flyers ontwerpen, website bijhouden, logistieke taken … Er komt heel wat kijken bij de organisatie van activiteiten dus elke cultuurliefhebber kan met zijn specifieke ervaring en achtergrond heel wat nuttig werk verrichten in het team. Ook wie weinig tijd heeft en slechts af en toe een handje wil toesteken, is welkom!

Bij wijze van introductie in Tielt, stelt vtbKultuur nog tot en met 14 mei haar minitentoonstelling ‘Vlaamse Meesters – laat je inspireren’ op in de bib van Tielt. Voor deze expo werden tien hedendaagse Vlaamse kunstenaars uit verschillende disciplines door vtbKultuur uitgenodigd om in dialoog te gaan met de ‘oude’ Vlaamse Meesters. Ze kozen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit of ontroert.

“Deze tentoonstelling laat Tieltenaren kennismaken met Vlaamse Meesters en met vtbKultuur. We laten zien hoe de hedendaagse kunstenaars inspiratie vonden bij de oude Vlaamse Meesters. Wij van vtbKultuur hopen op onze beurt heel wat Tieltenaren te inspireren en aan te zetten om hun culturele dromen waar te maken”, aldus Heidi Vanackere, de educatief medewerker die de vtbKultuur-groep in Tielt mee zal begeleiden.

 

Interesse? Of wil je graag meer info? Neem dan contact op met Heidi Vanackere via heidi.vanackere@vtbkultuur.be of 0468 29 96 90.
www.vtbKultuur.be/tielt

Meer weten over vrijwilliger zijn bij vtbKultuur? Surf naar www.vtbkultuur.be/word-vrijwilliger-vragen