Boek over 100 jaar voetbal in Tielt

Patrick Demarest

29/11/2021
sport

100 jaar geleden zag de eerste officiële Tieltse voetbalploeg, FC Tielt, het levenslicht en kreeg het stamnummer 218. Deze boeiende geschiedenis wordt op meesterlijke wijze verteld door Luc De Rammelaere en Johny Desmet in een rijk geïllustreerd boek van 320 blz.Het boek, als uitgave van De Roede van Tielt, beschrijft niet alleen

de geschiedenis van vallen en opstaan, van roemrijke overwinningen en smadelijke nederlagen, maar belicht ook een aantal belangrijke figuren, voorlopers en andere Tieltse clubs die aan de basis liggen van het huidige Tieltse voetballeven.

Het boek is opgedeeld in drie delen: deel I verhaalt chronologisch in 100 sprekende items, die telkens een specifieke periode of gebeurtenis typeren, het wel en wee van FC Tielt of ‘de Canaries’, zo genoemd omwille van hun geel-groen ‘vederkleed’. Hier werd gretig gebruik gemaakt van talrijke rijkgevulde fotoarchieven om zowel de sterspelers, de trainers, bezielers of ploegen te laten figureren als illustratie van de tekst.

Deel II zet niet alleen enkele belangrijke figuren in ‘the picture’ die een ‘boost’ gaven aan de ontwikkeling, maar blikt ook terug op andere Tieltse ploegen die er ooit waren en op enkele spelers die vanuit hun basis bij FC Tielt in hogere regionen furore maakten.

In deel III sluit men we de eeuw geschiedenis af met alle foto’s van

de ploegen die in het huidige seizoen, het jaar 100, het veld bespelen, sinds het jaar 2000, allen onder de noemer VVTielt.

Deze uitgave is een belangrijke bijdrage geworden tot de sociale geschiedenis van onze stad. De doelstelling was dan ook om het boek aan een democratische prijs aan alle geïnteresseerden te kunnen aanbieden. Dankzij de adverteerders kon men via voorinschrijving de voorverkoop lanceren aan 15 euro die men succesvol afsloot op 15 oktober. Wie voor deze datum inschreef, ziet zijn naam vermeld in het boek en kan zijn boek komen afhalen tijdens de uren van de tentoonstelling (zie verder) op de Tieltse kerstmarkt of vanaf 18 december in de bibliotheek van De Roede van Tielt, Beernegemstraat 3, Tielt, elke zaterdagvoormiddag tussen 10.00 uur en 11.30 uur.

Tentoonstelling

Tijdens de Tieltse kerstmarkt op 11 en 12 december kan de tentoonstelling bezocht worden in de oude voorhal (ingang via de Markt) van het stadhuis.

Dit alles onder voorbehoud van eventuele maatregelen van de

overheid rond de coronapreventie.

Deze tentoonstelling is opgebouwd rond foto-loopings van drie tijdsblokken in de geschiedenis van het Tieltse voetbal: van 1922 tot na de Tweede Wereldoorlog, van de jaren ’60 tot het jaar 2000, van 2000 tot vandaag.

Praktisch: de openingsuren van de tentoonstelling zijn: op zaterdag 11 en zondag 12 december van 14.00 uur tot 20.00 uur. Op de tentoonstelling kan iedereen die vooraf zijn boek betaalde, zijn exemplaar komen afhalen of eventueel een extra boek kopen, dan wel aan 20 euro.