Basta! Zero waste afhaalmaaltijden in Tielt

Patrick Demarest

19/10/2021
Actua

In Tielt worden jaarlijks naar schatting meer dan 2 miljoen maaltijdverpakkingen na eenmalig gebruik weggegooid. Een groot aandeel daarvan komt vroeg of laat in onze leefomgeving, rivieren en oceanen terecht. Om die afvalberg te verkleinen, is er een project met herbruikbare verpakkingen voor Tieltse handelszaken die afhaalmaaltijden aanbieden.


Het project, dat ‘Basta!’ gedoopt werd (als in: genoeg afval, tijd voor iets anders!), kwam er op initiatief van vzw WOP! en de Tieltse Mondiale Raad. Stad Tielt zette er mee de schouders onder en diende een subsidiedossier in bij OVAM en Fost Plus. Vorige maand ontving men groen licht voor het projectvoorstel, waardoor men op zeer korte termijn aan de slag kan.

Het concept is eenvoudig: met dezelfde potjes zal iedereen op een makkelijk toegankelijke manier terecht kunnen in een groot aantal Tieltse zaken. Eerst is er een testperiode, waarbij men alvast kan rekenen op het enthousiasme van vier Tieltse zaken: Carlito, Koken, De Traagheid en Eaudette.

In een volgende fase kan dat uitgebreid worden naar alle geïnteresseerde horecazaken in Tielt.

In haar meerjarenplan geeft het lokaal bestuur Tielt aan dat het de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zal implementeren in de diverse beleidsdomeinen.

Ook dit project kadert hierbinnen en kan gelinkt worden aan SDG 12, verantwoorde consumptie en productie. Ook de realisatie van de herbruikbare bekers in de socioculturele infrastructuur past in dit kader.