Basket Midwest

Patrick Demarest

22/04/2019
Actua sport vereniging

BBC Basket Tielt fuseert met BBC Spie Izegem: Basket Midwest. Het basketlandschap is in volle evolutie. De jeugdcompetitie wordt door Basket Vlaanderen volledig hervormd. Het hoofddoel van BV is de jeugdopleidingen naar een hoger niveau te tillen om zo attractiever basket te leveren. In dit kader zien we volop fusiegolven bij andere clubs.
“Om deze vele uitdagingen het hoofd te bieden, beslisten BBC Spie Izegem en Basket Tielt een intensieve samenwerking op te starten”, vertelt Peter Vandewiele, voorzitter van BBC Spie Izegem. “Het betreft hier geen fusie tussen de clubs, maar een koepelwerking waar we ons in de eerste plaats focussen op de jeugdwerking en waar iedere club zijn eigen stamnummer behoudt”.
Tom Scherpereel, voorzitter van Basket Tielt, vult aan: “we hebben geopteerd voor een koepelwerking omdat we op die manier de identiteit van de clubs kunnen behouden en zo ook de lokale verankering kunnen verzekeren. Maar door de beschikbare middelen van de clubs samen te brengen en te optimaliseren kunnen we betere structuren en een efficiëntere werking bekomen.”
Het uiteindelijke doel van de Basket Midwest is om voor iedere speler, van kleuterbasket tot recreatief basket, een gepaste ploeg en opleiding te hebben. Meer getalenteerde spelers krijgen kansen om in hogere (landelijke) competities te spelen, minder getalenteerde spelers of spelers die weinig tijd hebben om te trainen, zullen nog steeds een gepaste ploeg hebben waar ze het basketplezier blijven behouden. Dit alles om een mooie doorstroming te garanderen naar de Fanionploegen, waar eigen jeugd speelkansen bieden een topprioriteit blijft. Een gezonde balans tussen jeugd- en seniorspelers zal zorgen voor een stevig en aantrekkelijk imago van Basket Midwest. “Het blijft zeker onze ambitie om onze Fanionploegen zo hoog mogelijk te laten aantreden. Daarnaast willen we ook in Provinciale reeksen voldoende ploegen kunnen inschrijven. Zo kunnen onze jeugdspelers hun eerste senior-ervaringen opdoen”, specifieert Bart Desmet, ondervoorzitter van BBC Spie Izegem.
De nieuwe naam en het nieuwe logo van de koepel BASKET MIDWEST zeggen alles. We willen van de regio midden West-Vlaanderen een volwaardige basketbalregio maken. We willen sterke teams uitbouwen en dat alles gebaseerd op 4 waarden: respect, engagement, kwaliteit en samenhorigheid.

 

“We staan uiteraard nog open voor andere ploegen uit de regio. We zijn ervan overtuigd dat we samen nog zoveel meer kunnen dan elk afzonderlijk. In onze structuur hebben we van in het begin rekening gehouden dat er ook nog andere clubs bij kunnen komen” verduidelijkt Nicolas Lecomte, secretaris van Basket Tielt.
Jurgen Vandecappelle vult verder aan: “op vandaag tellen we samen ruim 250 spelers. Door één jeugdcoördinator voor de volledige koepel aan te stellen, kunnen we ervoor zorgen dat de opleiding aan de basis gestroomlijnd wordt. Het is de bedoeling om onze jeugdspelers voldoende bagage mee te geven zodat ze zonder grote aanpassingsproblemen later kunnen aantreden bij onze diverse Fanionploegen.”
“Daarnaast willen we nog een stap verder gaan. We willen voor iedere speler binnen de koepel een gepast traject aanbieden. Dat wil zeggen dat we de komende jaren ook werk willen maken van een volwaardige damesdivisie en ook G-Basket (voor basketters met een beperking) staat hoog op ons verlanglijstje” laat Hans Verbrugge weten.
De VISIE over de samenwerking is duidelijk: THINK BIG, act small. Er zal een gemeenschappelijk beleid geïnstalleerd worden zonder dat de clubs hun eigen identiteit zullen verliezen. Basket Midwest wordt één grote familie, en binnen deze familie moet iedere speler zich goed voelen in een ploeg die het best bij hem past.
“Ook voor onze financiële partners is de cluster belangrijk. We zullen het mogelijk maken dat bepaalde sponsors een zichtbaarheid zullen krijgen over de volledige cluster. We willen ook de partners van de verschillende clubs met elkaar in contact brengen. Want ook voor onze sponsors willen we meer dan ooit een meerwaarde bieden” concludeert Peter Vandewiele.