Messa di Gloria in Sint-Pieterskerk

Patrick Demarest

12/05/2018
Cultuur

Koninklijk Koor en Orkest Zanglust organiseert op zaterdagavond 23 juni een bijzonder concert in de Sint-Pieterskerk in Tielt.

In de voorbije 18 jaar voerden ze al enkele grootschalige religieuze werken uit, en dit telkens in samenwerking met de Lyrische Kunst uit Gent.

Dit jaar sluiten ze bij deze traditie aan met de “Messa di Gloria” van Giacomo Puccini (1858-1924). Naast koor en orkest treden ook twee vocale solisten op, namelijk Timothy Veryser (tenor) en Erwin Muller (bariton). De algemene leiding is in handen van Bart Snauwaert en Leen Van Hee.

Het concert opent met twee werken die verwzijzen naar Wereldoorlog I: de Vlaamse componist Mortelmans schreef in 1917 het ontroerende “Hartsverheffing”, een elegie voor orkest die hij opdroeg aan zijn dat jaar overleden echtgenote. Zanglust brengt met dit werk een hulde aan haar oud-voorzitter Els Maes die vijf jaar geleden veel te vroeg afscheid moest nemen.

Het orkest vervolgt met “The Banks of Green Willow”, een orkestwerk dat de jonge Brit George Butterworth in 1913 componeerde, nauwelijks enkele maanden voor hij gemobiliseerd werd naar het front in Wereldoorlog I. Hij sneuvelde in de slag van de Somme op 5 augustus 1916. Deze idylle voor orkest verraadt nog niets van de gruwel van de oorlog; twee Engelse volksliedjes roepen de pastorale en zorgeloze sfeer op van het Engelse platteland.

Hoogtepunt van de avond is de Messa di Gloria die Puccini op nauwelijks 20-jarige leeftijd componeerde. Het werk is geschreven in de Italiaanse belcanto-traditie, waardoor de muziek zeer sterke gelijkenissen vertoont met opera. Solisten, koor en orkest wisselen elkaar af in een compositie waarin de nog erg jonge componist laat horen dat hij de grootste muzikale contrasten kan verklanken, een voorsmaakje van zijn latere opera’s.

De solisten zijn twee jonge West-Vlaamse musici: tenor Timothy Veryser en bariton Erwin Muller. Die laatste startte zijn opleiding klarinet en zang aan de academie van Tielt bij respectievelijk Dirk De Leersnijder en Catherine Vandevelde. Aan het conservatorium van Gent behaalde hij een Master klarinet in de klas van Eddy Van Oosthuyse en aansluitend aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Geert Baeckelandt. Momenteel studeert hij zang aan het  Lemmensinstituut Leuven bij Catherine Vandevelde.

Zanglust voerde de mis van Puccini al eens uit in 1998, en brengt dit werk 20 jaar later graag opnieuw.
Het concert vindt plaats in de Sint-Pieterskerk in Tielt en dat op zaterdag 23 juni om 20.15 uur.
Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop, 14 euro aan de deur. Kinderen tot 12 jaar betalen 5 euro. Je kan kaarten verkrijgen bij alle leden van Zanglust, bij penningmeester Filiep Demeulemeester (051/40 26 59) of via kaarten@zanglust.be.

[caption id="attachment_17772" align="alignnone" width="300"] Zanglust brengt het Messa Di Gloria van Puccini.[/caption]