Zomer@Tielt... staat voor…

Patrick Demarest

17/07/2020
Actua

Ook deze zomer is er heel wat te doen in Tielt...

‘Toerkes rond de deure’

Naast de permanente wandel- en fietsroutes zijn extra wandel- en fietslussen voorzien die men tijdelijk bewegwijzert en een leuke naam gaf. Het gaat om wandellussen van 7 of 12 km en een fietslus van 40 km.
Wandellussen
BLAUWE ROUTES – 7 km wandelplezier
Aarsele ‘Ullewupperwandeling’ start Dorpsplein Aarsele
Kanegem ‘Hij komt van Kanegem bruin’ start Dorpsplein Kanegem
Tielt ‘Kloosterbierwandeling’ start Markt Tielt
Tielt ‘Halleschellewandeling’ start Markt Tielt
Schuiferskapelle ‘Dirty Scumwandeling’ start Dorpsplein Schuiferskapelle

ORANJE ROUTES – 12 km wandelplezier
Aarsele ‘Schobbejaks Hoogtewandeling’ start Dorpsplein Aarsele
Kanegem ‘Hij komt van Kanegem blond’ start Dorpsplein Kanegem
Kanegem ‘Rozenwandeling’ start Dorpsplein Kanegem
Schuiferskapelle ‘Wijngoed Kapellewandeling’ start Dorpsplein Schuiferskapelle
Tielt ‘De Poeswandeling’ start Markt Tielt
Fietslus
Dit jaar kon er helaas geen bebloemingswedstrijd plaatsvinden. Dit belet echter niet dat heel wat Tieltenaars hun tuinen tip top in orde maken zodat voorbijgangers kunnen genieten van de bloemenpracht. Een aantal van die tuinen is nu verbonden d.m.v. een fietstocht. Een echte ‘Bloemenfietstocht’ als het ware. De route is zo’n 40 km lang, apart bewegwijzerd, start en eindigt op de Tieltse Markt en doet alle deelgemeenten aan. Je komt voorbij zo’n 50 mooie voortuintjes. Die zijn aangeduid met een herkenningsbordje ter hoogte van de woning. Alle tuintjes kan je zien in het voorbijrijden. Je hoeft dus niet op het privéterrein van de bewoners te komen.

Speurneuzen in de stad

 

 Architectuurkuur
Thema: ontdek opmerkelijke gevels en gebouwen in Tielt.
Concept: deze architectuurkuur doet je kijken naar 30 gevels en zoeken naar 30 bouwkruimels, die je op het parcours in de juiste volgorde moet zetten. Onderweg leer je meer over de stedenbouwkundige ontwikkeling van onze stad. Deze architectuurkuur bestaat uit twee delen: er zijn 30 antwoorden te zoeken op vragen over architecturale panden en daarnaast zoek je naar 30 bouwkruimels die tussen de panden gevonden moeten worden. En wat meer is: op de zoektochtformulieren staan heel wat leuke weetjes over architecten, woningen enz.
Doelgroep: voor personen met interesse in cultuur en erfgoed.
Gebied: stadscentrum Tielt
Traject: 9 km (mogelijk om in verschillende stukjes af te leggen)
Start: om het even waar op het parcours.
Bij indienen via het Stadspunt: kom je je antwoordformulier persoonlijk afgeven, dan ontvangt elke deelnemer een drankbonnetje ter waarden van € 2,50 te besteden bij de Tieltse horeca.
Prijzenpakket – op basis van een schiftingsvraag:
1° prijs: gezinscultuurpas Cultuurcentrum Gildhof + 1 Tieltse cadeaubon ter waarde van € 25
2°-5° prijs: Tieltse cadeaubonnen ter waarde van € 25

 Wie zoekt die vindt
Thema: dagelijkse objecten.
Concept: ga willekeurig op pad en zoek alle objecten. Neem foto’s van een aantal objecten. Maak een leuke fotocollage van je foto’s en bezorg die persoonlijk aan het Stadspunt. Er zijn twee zoektochten: één zoektocht voor het Tieltse stadscentrum en een tweede die doorheen Aarsele, Kanegem of Schuiferskapelle loopt.
Doelgroep: De fotocollages worden gequoteerd binnen drie leeftijdscategorieën: 6-12 jaar / 12-16 jaar en + 16 jaar.
Traject: geen vast te volgen traject
Start: om het even waar
Bij het indienen via het Stadspunt: kom je je fotocollage (per gemeente) persoonlijk afgeven aan het Stadspunt, dan kan je een leuk gadget kiezen.
Prijzenpakket – op basis van de meest originele collage: per leeftijdscategorie: 4 Tieltse cadeaubonnen van € 10.

 Cluedo fotozoektocht
Thema: er is een moord gebeurd in Tielt en in Aarsele. Wie is de moordenaar? Waar vond de moord plaats? Wat is het moordwapen?
Concept: er zijn twee Cluedo fotozoektochten: één in Tielt-centrum, één in Aarsele. Ga op zoek naar foto’s, sprokkel tips, vul de Cluedo-tabel in en vindt de antwoorden op deze drie vragen.
Doelgroep: voor iedereen die houdt van zoeken.
Traject: geen vast traject
Start: om het even waar in centrum Tielt of centrum Aarsele
Bij indienen via het Stadspunt: kom je je antwoordformulier persoonlijk afgeven, dan ontvangt elke deelnemer een drankbonnetje ter waarde van € 2,50 te besteden bij de Tieltse horeca.
Prijzenpakket (één prijzenpakket voor Tielt, één voor Aarsele) – op basis van schiftingsvraag:
1°-4° prijs: gezinscultuurpas Cultuurcentrum Gildhof
5°-10° prijs: Tieltse cadeaubon ter waarde van € 25

 Schatten van Vlieg
Concept: aan de bibliotheek hangen leuke opdrachtjes uit. Onder de noemer ‘Hoor jij wat ik hoor?’ kan je allerlei opdrachten uitvoeren die te maken hebben met geluiden en luisteren. Heb je de opdrachten afgerond? Geef dan de invulfiche af aan de balie van de bib en ontvang een leuk gadget (tot 12 jaar). Daarnaast kan je vrijblijvend nog een drietal andere opdrachtjes uitvoeren. Er zijn enkele online-opdrachten bij dus een eigen smartphone of tablet is handig!
Doelgroep: 5-8 jaar / 8 -12 jaar / 12 +
Start: bibliotheek
Als je de schat vindt, dan krijg je een leuk gadget in de bibliotheek.

Zoektochten praktisch
 Alle zoektochten kan je zelf downloaden via www.visittielt.be > Zomer@Tielt. Toch liever een gedrukt exemplaar? Dan kan je dat ophalen aan het Stadspunt of bij verschillende horecazaken (lijstje deelnemende horecazaken: zie website). Opgelet! De opdrachten van de zoektocht ‘Schatten van Vlieg’ vind je enkel terug in de omgeving van de bibliotheek.
 De zoektochten kan je volgen tussen 1 juli en 31 augustus. Alle formulieren dienen binnengebracht bij het Stadspunt (of via de brievenbus van het stadhuis) ten laatste op vrijdag 4 september. In de week van 28 september worden de winnaars bekend gemaakt. Opgelet: voor de zoektocht Schatten van Vlieg hoef je geen antwoordformulier in te dienen.
 Een geschenkje voor iedereen die indient én een leuk prijzenpakket!

Sporten in het groen

Ook aan je conditie werken kan je ongelimiteerd doen in de open en groene ruimte in de stad!
Bankenwandeling
Een route met als basis een aantal zitbanken. Hier kan je rustig genieten van mooie plekjes, én je kan er meteen ook enkele sportieve oefeningen op doen. De oefeningen zijn telkens gericht op verschillende spiergroepen. De banken bevinden zich in Tielt en deelgemeenten.
Fitnesscirkel
Op onderstaande locaties kan je leuke sportoefeningen doen met het ganse gezin. Bovendien maak je gebruik van natuurlijke elementen uit de omgeving om je sportoefeningen te doen. Lees de borden en laat je helemaal gaan!
Finse piste – Vredespark - sportsite de Ponte - Hulstplein

Erfgoedapp

Faro biedt de Erfgoedapp aan. Tielt neemt voor het eerst deel. Op 11 locaties in de stad kan je de app activeren. Ofwel bij een monument, ofwel lekker thuis vanuit je luie zetel verneem je via de app of de website visittielt.be interessante historische info over Tieltse monumenten. De Tieltse Gidsenkring selecteerde de monumenten, schreef vlot te lezen teksten en ging samen met de stads- en OCMW-archivaris op zoek naar leuk beeldmateriaal. Ontdek onze monumenten eens op een andere manier en neem een exclusieve kijk.
Deze monumenten werden geïntegreerd in de Erfgoedapp:
- Hallentoren
- Huis Mulle de Terschueren
- Stadhuis
- Voormalig Heilige Familie-Instituut
- Rameplein
- Stedelijke begraafplaats
- O.L.V.-kerk
- Sint-Pieterskerk
- Minderbroedersklooster
- Watertoren
- Stocktkapelletje
De tocht kreeg de naam ‘Elf monumententocht in Tielt’.

Reuzegezelschapsspelen

Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag staan op het Alexianenplein reuze gezelschapsspelen. Ze wisselen elke week af, zodat kinderen er naar hartenlust gebruik van kunnen maken. Deze spelletjes vullen ze aan met een leuk hinkelspel. Bovendien wordt extra sanitair voorzien. Dit voor recreanten en kinderen die spelen met de reuzespelen. De spelletjes en het sanitair zijn toegankelijk:
 op donderdag (marktdag) van 10 – 20 uur
 op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 – 20 uur
Er wordt stadspersoneel ingezet om het sanitair te reinigen en de spelen tussentijds te ontsmetten.

16-17-18-19 juli: reuzensjoelbak
23-24-25-26 juli: reuzenhockeytafel
30-31 juli 1-2 augustus: cowboybroekhangen
6-7-8-9 augustus: bollo smitto marktkraam
13-14-15-16 augustus: vier op een rij
20-21-22-23 augustus: set van 5 volksspelen
27-28-29-30 augustus: kaas met gaten

Kunstcircuit etalages stadscentrum

 

Ook de Stedelijke Kunstacademie treedt deze zomer naar buiten! Leerlingen van de SKAT presenteren hun mooiste kunstwerken in de etalages of handelszaken van de Kortrijkstraat, Bruggestraat, Ieperstraat en Markt. Zo’n 30 handelszaken werken hieraan mee. Het is dus extra leuk flaneren deze zomer in Tielt. Naast de mooie etalages kan je nog eens extra genieten van kunst in het straatbeeld.
Maar er is méér. En zeker voor kinderen! Iedereen kent wel het Panini-stickerboek van vroeger. Zo’n stickerboek is nog steeds populair! Wel, SKAT maakt deze zomer haar eigen Panini-stickerboek. Bedoeling is om stickers te verzamelen en een gans Panini-boek te vullen! De stickers beelden de gepresenteerde kunstwerken in etalages af.
Hoe kan ik stickers verzamelen?
Per aankoop in een deelnemende handelszaak, krijg je een sticker. De stickers worden door de handelszaken uitgedeeld tussen 1 juli en 31 augustus.
Waar kan ik zo’n boek verkrijgen?
Het is natuurlijk de bedoeling om je verzamelde stickers te kleven in een stickerboek. Een stickerboek is gratis op te halen aan het Stadspunt of in de Bibliotheek. Dit stickerboek dient uiteraard om je stickers op te kleven, maar… is ook een echt zomerboek. Het boek bevat namelijk nog tal van leuke spelletjes om mee aan de slag te gaan. Succes verzekerd!
Wat met een volledig stickerboek?
Verzamelde je alle stickers? Wel, als we je hebben kunnen overtuigen van de dynamiek van de Stedelijke Kunstacademie, dan wordt je hiervoor beloond bij een nieuwe inschrijving. Zin om ook een opleiding aan de SKAT te volgen? Meer dan welkom! Bij elke inschrijving voor het nieuwe schooljaar 2020-2021 krijg je bij het tonen van je volledige stickerboek een keileuke attentie mee! Doen!

Creatieve Corona-muur

 

Ondanks alle negatieve gevolgen van de corona-epidemie, was de voorbije coronaperiode misschien wel hét moment om creatief aan de slag te gaan. Wie zijn of haar talent wenst te tonen, is deze zomer hartelijk welkom op de Collegesite om op blanco panelen te schilderen of graffiti te spuiten. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier, d.w.z. dat je een blanco paneel kan reserveren.
Grootte van een paneel
1,8 m hoogte x 1 m breedte
Het paneel is bevestigd aan een herashek en bevindt zich op de voormalige Collegesite.
Thema

Het thema is willekeurig. Laat je inspireren door je omgeving en tover een blanco paneel om tot een kunstwerk.
Reserveren
Je kan een paneel reserveren. Dan wordt jouw naam op het paneel genoteerd en kan je je op dit paneel ten volle laten gaan. Je hoeft geen tijdstip te vermelden wanneer je zal gaan schilderen. Wens je meerdere panelen, gelieve dit te melden bij je reservatie.
Reserveren kan bij het Stadspunt via stadspunt@tielt.be of T 051 42 8111.
Iets te winnen?
Een prachtige uitdaging! We zoeken namelijk iemand die de oude voorgevel van de sporthal van een muurschildering kan voorzien. We kiezen uit één van de ontwerpen en kiezen zo de persoon aan wie we zouden vragen of hij/zij bereid is om eeuwige roem te verwerven door de oude voorgevel van de sporthal op te fleuren! Wordt vervolgd!

Initiatieven vanuit het verenigingsleven en andere instanties

Naast de stadsinitiatieven is er nog heel wat extra aanbod in Tielt! Ook die zaken vindt je terug via visittielt.be.

Zoektocht Europawijk

Het Europawijkcomité stippelde twee fotozoektochten uit. Eentje voor kinderen en eentje voor volwassenen. Ga op pad in de wijk en verbind de locaties met de opgegeven foto’s. De zoektochten vind je terug op visittielt.be.

Zoektocht ‘FERM Schuiferskapelle’

Vanaf 12 juli t.e.m. 31 augustus biedt FERM Schuiferskapelle een wandel- en fietsfotozoektocht aan met start aan ’t Een en ’t Ander in Schuiferskapelle. De wandelzoektocht is 6 km, de fietszoektocht 25 km. De formulieren vind je terug bij de lokale handelaars in Schuiferskapelle en op de facebookpagina van bewonersplatform Schuiferskapelle.
Meer info: sonja.taelman@skynet.be

Kabouterzoektocht

Zoek 10 kabouters in het speelbos aan de Finse piste. Aan de kabouters hangen gevarieerde opdrachten. De opdrachtjes worden elke week gewijzigd! De info en het benodigd materiaal vind je terug aan de ingang van het speelbos ter hoogte van de Ringlaanvijver.
Dit is een initiatief van Hilde Snauwaert.

Keramistenfietstocht

Keramos keramiekatelier uit Tielt stippelde een fiets- en wandelroute uit. Start en aankomst is aan de voormalige Collegesite waar parking voorhanden is. De eerste highlight is de vitrine van Open Atelier in de Kortrijkstraat (tegenover dienstencentrum ’t Vijverhof). Je kan de route ophalen met volgende link: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7196132/recreatieve-fietsroute/keramistenroute-8700-tielt-fiets-en-wandelroute

Fotozoektocht VTI Tielt

 

Leerkracht Thijs Goemaere van het VTI Tielt maakte een superleuke zoektocht van zo’n 6,6 km. Er is een mooie website aan verbonden met het traject, het concept… uren zoekplezier verzekerd! Alle info: https://goemaerethijs.wixsite.com/website

Op speurtocht met Tanneke en haar 7 zusjes

De lieve heks Tanneke en haar 7 zusjes hebben een groot probleem: hun toverstokjes zijn verdwenen!
Help jij ze terug te vinden? Op speurtocht met Tanneke is een speurtocht waarbij op een leuke speelse manier thema’s zoals compost, moestuin, kruidentuin, bloemenweide, dieren en de gesloten kringloop aan bod komen.
Er is mogelijkheid om daarna een ‘heksenbrouwsel’ te drinken op het mooiste plekje in Tielt!
PRAKTISCH
Data: vrijdag  24 juli
vrijdag 7 en 21 augustus
telkens van 9 – 11 uur en van 14 – 16 uur
Leeftijd: 5- 10 jaar mits begeleiding van volwassene
Kinderen mogen verkleed komen als heks of tovenaar
Inschrijven verplicht, beperkte plaatsen!
Stuur mail naar: speurtocht.tanneke@gmail.com, met vermelding: dag, voorkeur vm/nm, aantal kinderen en telefoon/gsm nummer.
Locatie: Tannekes tuin te Tielt, Samentuin project ecologisch tuinieren
Wingensesteenweg thv nr 20, oprijden langs elektrozaak, recht over tankstation G&V
Verplaatsing: voorkeur te voet of met fiets. Beperkte plaatsen voor auto’s
Prijs: € 2 per deelnemer

Spoorzoektocht voor kinderen

Vrije Basisschool Het Spoor organiseert dit jaar opnieuw een kinderspoorzoektocht in het stadscentrum. De zoektocht vertrekt aan Het Spoor in de Stationstraat en gaat over de omgeving van de Markt en de Sint-Pieterskerk. Deelnemen kost € 4 en formulieren zijn te koop via Het Spoor, het Stadspunt en enkele lokale handelaars.

CODE17 - de zoekzomer van 2020

In elk van de 17 gemeenten van ’t West-Vlaamse hart zit een code verstopt op een wandeltraject. Voor Tielt is dat het wandeltraject van het Westhoekwandelpad in Kanegem. Je wordt natuurlijk niet zomaar op pad gestuurd. Per gemeente krijg je een kaart van de wandeling en 2 foto’s aangereikt. De foto’s tonen je waar je onderweg een deel van de code zal vinden. Met elke code die je ons toestuurt, vergroot je kans op een ontspannende prijs of een meer dan lekkere trofee.
Zet je wandelschoenen klaar; vanaf 1 juli tot 31 augustus vind je de info op www.westvlaamsehart.be/code17.