Wisselvallige paasvakantie maar ook nieuwe trends aan de Kust

Patrick Demarest

15/04/2021
horeca/toerisme

De Kust kijkt terug op een ongewone paasvakantie. De sector van de vakantiewoningen noteert goede cijfers. Veel Belgen reisden voor een week of langer naar zee. De campings deden het vrij goed. De gemiddelde bezetting in de hotels bleef beperkt. Het betere weer in de tweede week zorgt voor extra last-minute reservaties. Opvallend in deze bijzondere tijden zijn nieuwe trends en extra aandacht voor de klassiekers. De trends én de klassiekers onderlijnen de tijdloze troeven van de Kust.

“Ook tijdens deze wisselvallige paasvakantie is duidelijk dat de Kust een favoriete vakantiebestemming blijft van de Belg”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De toeristische verhuurkantoren noteren een drukke paasvakantie. Qua verhuringen zien de meeste verhuurkantoren het aantal boekingen stijgen met 15 à 20 procent. In de eerste week haalden de vakantiewoningen een gemiddelde bezetting van 90 tot 100 procent. In de tweede week zijn tal van last minute reservaties genoteerd. Veel tweede verblijvers zijn tijdens de paasvakantie naar zee gereisd. 

In de kusthotels verschilt de situatie. Sommige hotels blijven dicht. Anderen noteren een degelijke bezetting en nog andere hotels blijven onder de 50 procent bezetting. De vzw Kusthotels onderlijnt dat de paasvakantie voor de open hotels niet rendabel is. Het zachter weer zorgt wel voor extra last-minute reservaties. De sector kijkt uit naar betere omstandigheden.

De campings aan de Kust zijn tevreden over de paasvakantie. Het betere weer in de tweede week zorgde voor extra boekingen. De campings noteren een sterke bezetting van de huuraccommodaties. Meer dan ooit maken eigenaars van een kampeerauto gebruik van de camperplaatsen op de kampeerterreinen. In tal van camping lopen de reservaties voor de zomer vlot binnen.

Troeven van de Kust                                                                                                       Ook in de huidige omstandigheden waardeert het brede publiek de troeven van de Kust. Strand en zee blijven de meest authentieke schatten. Ook de familiale sfeer en de gezonde lucht zijn gewaardeerde toppers. Enkele trends versterken het eigentijds én tijdloos imago van de Kust. 

  • Werken met zicht op zee: de sector van de vakantiewoningen bevestigt dat  Belgen nu ook buiten de vakantieperiodes graag een appartement met zicht op zee huren om een week te telewerken aan de Kust.
  • Tweede verblijvers: meer en meer tweede verblijvers reizen al op donderdag naar zee en verblijven tot en met maandag aan de Kust.
  • Musea aan de Kust doen het goed. Het Ensorhuis in Oostende noteerde in de paasvakantie een bezetting van 100 procent.  
  • Strandcabines: alle badplaatsen noteren een grote belangstelling voor strandcabines.
  • Ook eens weg van het centrum: vakantiegasten zoeken de natuur op en ontdekken de minder bekende troeven.
  • Voor alle Belgen: vakantiewoningen noteren 15 tot 20 procent meer overnachtingen van Vlamingen én Walen. 
  • De combinatie van ‘buiten’ en ‘familie’ is erg in trek, van wandelingen tot zoektochten. 
  • Meer fietsers: in 2020 zijn tot 50 procent meer fietsers geteld aan de Kust. Vooral het hinterland is een belangrijke fietsbestemming.
  • Kusttoeristen besteden goede aandacht aan de drukte aan zee: de druktebarometer is al 2,5 miljoen keer geraadpleegd.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Spreiding in tijd en ruimte blijft een belangrijk aspect. Mensen moeten zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren hoe ze in de huidige omstandigheden optimaal van de vakantiesfeer aan zee kunnen genieten. We zijn hoopvol dat de volgende vakantieperiodes in betere omstandigheden kunnen plaatsvinden”.

Alle info: www.dekust.be