Wie is deze kunstenaar?

Patrick Demarest

17/05/2019
Actua Humor

ELKE VRIJDAG POSTEN WE OP TIELT VANDAAG EEN CARTOON VAN DE HAND VAN GRAFISCH DUIZENDPOOT HANS VANNESTE. 

Uit een stug materiaal als koper- en bronsplaat hamert hij begrijpbare symbolen die een sterke en duidelijke zeggingskracht in zich dragen. Dit creatief proces gaat gepaard met een opvallende beheersing van het ambachtelijk vak. Hij werkt lyrisch spontaan en creëert unieke beelden met een heel persoonlijke stijl, mutaties van mens en dier. De expressieve vervorming of overdrijving ondersteunt de mentale kracht ervan. De zachte patines verhullen de pezige en gestuurde hamerslagen die noodzakelijk waren om het moeilijk handelbare basismateriaal in zijn artistiek geviseerde vorm te drijven. Hij, dat is Tieltenaar Jean-Pierre Belaen.

“Op heel jonge leeftijd al maakte Jean-Pierre Belaen ijverig vormpjes uit aarde. Soms haalde hij het brood dat hij aan het kauwen was, uit zijn mond om er een figuurtje mee te kneden”, staat te lezen in het naslagwerk Kunstenaars uit het Tieltse. Hij moest altijd iets om handen hebben. Het typeert Jean-Pierre Belaen. “Die drang om beelden te maken die zouden uitdrukken wat ik binnenin mij voelde tegenover mijn omgeving en later ten overstaan van de maatschappij, is mij altijd blijven achtervolgen.”

Belaen wordt geroemd om zijn eigenaardige wezens, tussen dier en mens. Of omgekeerd. Ze zijn vertonden de structuur van de mens. “Ze zijn vaak geslachtsloos. Ze hebben voeten, maar af en toe ook vogelpoten. Al mijn beelden zijn uniek en de essentie ervan leg ik woordelijk vast in namen. Ik probeer in die wezens de mens met een tegelijk figuratieve en expressieve zeggingskracht in velerlei gedragingen gestalte te geven”, aldus Jean-Pierre Belaen.
De 62-jarige Jean-Pierre Belaen zweert bij de vogelfiguur. “Die neemt de jongste jaren een centrale plaats in als personificatie van de mens, die gestresseerd klem zit in het jachtige maatschappijgedoe. Aan de andere kant is de mens wel heel mondig geworden.

 

Die grote bek symboliseert de mondigheid.”
Zijn wezens zijn nooit agressief. Hij probeert eerder vriendelijk te laten lijken. Ook beweging komt vaak aan bod. “Bewegen is een soort vrijheid die een grote rol speelt in mijn werk.”

Elke vrijdag posten we op deze website een cartoon van Hans Vanneste. De graficus groeide op in Tielt en volgde een grafische opleiding. Op vandaag woont hij met zijn gezin in Meulebeke. Hij maakt niet alleen cartoons, ook tekeningen en collages. Speciaal voor TieltVandaag bezorgt hij elke vrijdag een cartoon uit zijn grote collectie Tieltenaren. 

https://www.facebook.com/pg/Hans-Vanneste-illustraties-karikaturen-181749985878676/posts/