VTI-leerlingen maken slimme toestellen voor bejaarden

Patrick Demarest

29/05/2019
Actua

Na een vooronderzoek in Adagio kwamen de VTI-leerlingen in contact met de hedendaagse problematiek waar ouderen dagdagelijks mee geconfronteerd worden.

 

Gedurende de volgende 2 jaar maken de leerlingen van de 3degraad Elektriciteit-Elektronica en Industriële Wetenschappen van het VTI Tielt slimme toestellen om het leven van de ouderen aangenamer en gemakkelijker te maken. Ook bij de partnerscholen in Noorwegen en in Slowakije werkt men op eenzelfde manier en vanop afstand wordt er samengewerkt en kennis gedeeld.

 

Uit het vooronderzoek is vooral gebleken dat valdetectie met lokalisatie een groot algemeen probleem is, evenals de dagstructuur, het vergeten van de sleutel bij het verlaten van het gebouw, vereenzaming, leren werken met een smartphone, registratie van drankverbruik in de bar, eenvoudige spelletjes, akoestiek in het restaurant...

 

Verantwoordelijk van Adagio Lucrèse Claeys: “door het contact tussen de 2 generaties ontstaat een leuke interactie waarbij de jongeren respect krijgen voor de oudere generatie en omgekeerd appreciëren de ouderen sterk de inzet en technologiekennis van onze jongeren.” Adigo ligt in de Nieuwstraat en zet elke bewoner centraal.

 

Tijdens het persmoment worden een aantal realisaties die een oplossing bieden voor valdetectie, hartslagmonitoring, dagstructuur, registratie van hun consumptie in de bar, akoestiek,…. gedemonstreerd worden. Er zal ook een mogelijk zijn om een interview af te nemen bij de coördinator, leerlingen, bewoners van Adagio,….. Het is duidelijk dat samenwerking loont, zo bleek eens te meer uit dit project.