Kinderen die levenloos geboren worden voor een zwangerschapsduur van 140 dagen kunnen niet wettelijk worden aangegeven, krijgen officieel geen naam, en kunnen ook niet begraven worden. “Met een sterrenplekje kan aan ouders, gezinnen en familie van levenloos geboren kindjes een plekje gegeven worden waar men op een waardige manier afscheid kan nemen, herdenken en het verlies een plaats kan geven”, zegt gemeenteraadslid Veerle Vervaeke (N-VA-Open VLD).
“Voorbeelden van sterrenweides, vlinder of sterrenboom”
“Er zijn ook in Tielt vele sterrenmama's en -papa's”, merkt Veerle Vervaeke op. “Zij missen een gedenkplaats. Wij vragen dan ook dat op elk van onze gemeentelijke begraafplaatsen een sterrenplaatsje kan worden ingericht. Er zijn voorbeelden van sterrenweides, een vlinder of een sterrenboom. Het hoeft niet megagroot te zijn. Op de begraafplaatsen van Tielt, Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle is er zeker ruimte om een kleine sterrenplek te voorzien. Misschien een grasperkje in de vorm van een ster, met een boom of een klein monumentje, zodat ouders er eventueel ook een naamplaatje kunnen achterlaten.”
Op dezelfde gemeenteraad komt ook nog de verwerving aan bod van 5 panden in de Kortrijkstraat, voor het stadsvernieuwingsproject collegesite.
Veerle Vervaeke vraagt in een bijgevoegd agendapunt waarom er door Tielt geen aanvraag voor subsidies voor rioleringsprojecten is ingediend. “Tielt heeft nochtans een groot landelijk gebied waar er nog veel werk is om afvalwater te zuiveren”, zegt ze. “Ook in de centra moeten nog heel wat rioleringswerken uitgevoerd worden.”