Tweede album Tieltse band ‘Hands Off The Barmaid’

Patrick Demarest

18/02/2021
muziek

De Tieltse band Hands Off The Barmaid heeft een tweede full album uit. The Point Of No Return heet de nieuweling en de bandleden zijn er vol van. “Vergeleken met de voorganger klinkt The Point Of No Return volwassener, meer gelaagd, wijdser, met meer backings, opnieuw gevarieerd in stijlen maar met dezelfde HOTB-kruiden”, zegt zanger en gitarist Dennis Desmet. “Zodra het weer mag, gaan we een live-set vormen en die goed repeteren. Zodat we klaar zijn als we weer live mogen spelen.”

(Foto's: WMe)

De Tieltse band Hands Off The Barmaid, dat is Dennis Desmet (zang en gitaar); Steven Fauconier (gitaar); Simon Blanchaert (bas) en Filip Vande Walle (drums). “Na ons vorig album Life’s Little Luxuries, dat in 2014 uitkwam, werd er een jaar veel opgetreden”, zegt Dennis Desmet. “Optredens in de Kinky Star in Gent en op Melkrock in het eigen Tielt waren hoogtepunten.”

“Maar liefst zes HOTB-telgen zagen het levenslicht tussen de vorige plaat en nu”

Daarna moesten nieuwe nummers geschreven worden maar dat verliep moeizaam. “We hadden heel veel losse riffs maar het duurde even voor die tot een afgewerkt nummer waren gesmeed”, aldus Dennis Desmet. “Hier zat vooral de ooievaar voor iets tussen: maar liefst zes HOTB-telgen zagen het levenslicht tussen de vorige plaat en nu. Daardoor stonden de repetities op een laag pitje en vertraagde het schrijfproces.”

“In 2019 vonden we wel weer een goede drive en hadden we de nummers voor een tweede album klaar”, gaat Dennis Desmet verder. “Die hebben we in twee fases opgenomen. De eerste vier nummers in het najaar van 2019, de andere zeven vanaf maart 2020 maar dan lagen de opnames een periode stil door je weet wel wat.

“We vinden dat we weer goed vertrokken zijn”

De band rondde de opnames in juli af maar het finaliseren en het persen van de platen liepen ook achter op schema. “Om die luwe periode te overbruggen, werden al vier tracks op de wereld losgelaten: The Fireplace, Call Inside, Cheer Out en Man With A Mission”, aldus Dennis Desmet. “In 2011 bestaan we tien jaar en dat vieren we met een tweede officiële full album: The Point Of No Return.”

“De titel kan breed geïnterpreteerd worden”, legt Dennis Desmet uit. “Drie van de vier bandleden werden papa, het ouderschap is een point of no return. Ook met Hands Off The Barmaid hadden we het gevoel dat deze plaat een soort kantelpunt is, professioneler dan al het voorgaande, een point of no return. Ook vinden we dat we weer goed vertrokken zijn, een goeie vibe, ook op repetities en veel inspiratie voor nieuwe nummers, een point of no return.”

“Volwassener, meer gelaagd, wijdser, met meer backings, gevarieerd in stijlen maar met dezelfde HOTB-kruiden er op”

The Point Of No Return klinkt overwegend vrolijk met her en der een vleug melancholie. “Vergeleken met de voorganger klinkt The Point Of No Return volwassener, meer gelaagd, wijdser, met meer backings, opnieuw gevarieerd in stijlen maar met dezelfde HOTB-kruiden er op. Vandaar ook de hoes”, zegt Dennis Desmet.  “Het strooien van kruiden in de pot is een metafoor voor een vaak terugkerend zinnetje op repetities. Wanneer een nieuw nummer voor 95% afgewerkt is, klinkt vaak in het West Vlaams: ‘nog wa kruiden in de sause, nog ne keer goe roeren en het is af’.

“De plaat komt uit op zaterdag 20 februari”, geeft Dennis Desmet mee. “Langer wachten heeft weinig zin, ze is nu al zeven maanden opgenomen en we willen ze eindelijk op de wereld loslaten. Eigenlijk is het ook geen slechte periode. De mensen hebben nu enkele maanden om de nummers te leren kennen en met wat geluk kunnen we deze zomer enkele keren in de open lucht optreden om dan in het najaar in cafés en zaaltjes te spelen. Grote bands zouden van een festivaltour en een clubtour spreken. Hopelijk valt er in dit moeilijke jaar voor ons toch ook nog het één en ander uit de bus.”

Mensen kunnen de nieuweling nog preorderen tot zaterdagavond 20 februari, de dag van de release. Dan stopt de pre-order. “Zij die pre-orderen krijgen in de regio Tielt de plaat thuis geleverd”, zegt Dennis Desmet. “Bovendien krijgen ze een duo-ticket voor de releaseshow die hopelijk deze zomer kan plaatsvinden. De pre-order verloopt trouwens zeer goed.”

“In tussentijd werken we aan nieuw materiaal en dat verloopt vrij goed”

Vanaf zaterdag rijden de bandleden coronaproof rond om de bestelde platen aan huis te leveren. Na zaterdag kan de plaat - op vinyl en cd - uiteraard nog besteld worden www.handsoffthebarmaid.be.

“Zodra het weer mag, gaan we een live-set vormen en die goed repeteren. Zodat we klaar zijn als we weer live mogen spelen”, blikt Dennis Desmet vooruit. “En in tussentijd werken we aan nieuw materiaal en dat verloopt vrij goed. In deze tijden mag je niet veel beloven maar de kans is zeer groot dat het geen 7 jaar wachten zal zijn op een opvolger voor The Point Of No Return”, besluit Dennis Desmet.

Band: Hands Off The Barmaid

Album: The Point Of No Return

Label: Banjar Records

Cat. n°: BR21HO01

Format: LP / CD (limited)

Releasedate: 20 februari 2021

www.handsoffthebarmaid.be

www.facebook.com/handsoffthebarmaid