Tieltse Kortrijkstraat in beeld: handel en wandel van 1920 tot heden

Patrick Demarest

15/07/2021
straat/wijk

Oud-bewoners en handelaars van de Kortrijkstraat organiseren in november in samenwerking met het stadsbestuur en fotokring Gamma een fototentoonstelling. Vier weekends lang zal je de evolutie van de handelszaken sinds 1920 kunnen bewonderen aan de hand van honderden foto’s. “We hebben al heel wat fotopareltjes verzameld”, zegt Peter Maton van de organiserende werkgroep.


De huidige handelaars van de Kortrijkstraat. Na een moeilijke coronaperiode staan hun deuren opnieuw wijd open om alle klanten coronaproof te verwelkomen.


De Tieltse Kortrijkstraat kent als woon-, werk- en winkelstraat al een lange geschiedenis. Achter elke gevel schuilen boeiende verhalen van succes , tegenspoed en volharding. In november organiseren enkele oud bewoners-handelaars in samenwerking met het stadsbestuur en fotokring Gamma een fototentoonstelling in Huis Mulle de Terschueren. Vier weekends lang zal je er de evolutie van de handelszaken sinds 1920 kunnen bewonderen aan de hand van honderden foto’s.

“Ook foto’s verzameld van winkelinterieurs”

“De tentoonstelling kan nu al de geschiedenis weergeven van minstens 580 winkels met illustraties van 360 winkels”, zegt Peter Maton van de organiserende werkgroep. “We hebben al heel wat fotopareltjes verzameld, ook bijvoorbeeld van de winkelinterieurs.

De organiserende werkgroep is echter nog op zoek naar bijkomende foto’s en doet hiervoor een oproep aan alle Tieltenaars die nog fotomateriaal op zolder liggen hebben. Heb je nog foto’s, dia’s, fotonegatieven of video’s van vroegere winkels of zelfs van de uitbaters, aarzel dan niet om met de werkgroep contact te nemen via kortrijkstraat.tielt@gmail.com of 0490 41 11 65. Alle oude foto’s worden digitaal ingescand en terugbezorgd. Digitale foto’s kan je via wetransfer doorsturen.

Handelaars kijken uit naar realisering werken collegesite

De foto in dit artikel toont de huidige handelaars van de Kortrijkstraat. Na een moeilijke coronaperiode staan hun deuren opnieuw wijd open om alle klanten coronaproof te verwelkomen.  

Die handelaars kijken ook vol spanning uit naar de start en verdere realisering van de grote infrastructuurwerken op de collegesite.

“De herboren collegesite zal de Kortrijkstraat een nieuw elan geven maar de werken moeten wel dringend opgestart worden om nieuwe investeerders en handelaars alsook winkelende klanten naar de Kortrijkstraat te lokken”, zegt Peter Maton.

“Beeld Kortrijkstraat totaal verschillend in vergelijking met pakweg 30 jaar geleden”

“De fototentoonstelling in november zal niet alleen de gevels van winkels tonen maar ook de evolutie schetsen van de aard van handelszaken doorheen de voorbije eeuw”, aldus Peter Maton. “De samenwerking tussen de diverse zelfstandige winkeliers, horeca , grotere internationale winkelketens, immo- en interimkantoren, bank- en verzekeringen bepalen vandaag het beeld en leven in de Kortrijkstraat. Dit beeld is totaal verschillend in vergelijking met pakweg 30 jaar terug. In 1990 waren nog 102 winkels in de straat, vandaag nog slechts 62.”

Dit alles kan je aanschouwen en bestuderen tijdens de fototentoonstelling die plaatsvindt in Huis Mulle de Terschueren op zaterdag 30 en zondag 31 oktober en maandag 1 november, zaterdag 6, zondag 7, zaterdag 13, zondag 14, zaterdag 20 en zondag 21 november 2021.

In de werkgroep zijn de huidige handelaars actief: Charlotte Loosveldt, Juwelen Loosveldt-Beirnaert, nr. 39; Pieter Breyne, De Kamenier, nr. 57; Myrian Coffez, kapsalon Myriam Coffez nr. 96; Filip Vercruysse, electro Minne-Vercruysse nr. 102, voorheen fotografie D. Vercruysse; en de oud-bewoners: Peter Maton, voorheen Parfumerie Bruggeman nr. 4, nu de Smaak van Kaas; Fried Baert,               voorheen kinderboetiek Margot nr.6, nu Kousemandje; Henk Verbrugghe, voorheen Slagerij E. Vandoorne nr. 7, nu slagerij Jean-Marie; Sofie Opsomer, voorheen Hoedenhandel Opsomer nr. 10, nu Hema; Katrien Heytens, voorheen Hoeden Heytens nr. 9 , nu Twins Store; Carine Vercoutere, voorheen kapper Roger Vercoutere nr.  103 en Veerle Windels, schoenen Mayfair nr. 40, voorheen nr. 37.