Tieltse Amy Bollaert derde in nationale finaleronde Junior Journalist

Patrick Demarest

27/04/2021
Onderwijs Cultuur

Amy Bollaert, leerling in Park Uniek Tielt, is door de nationale jury geproclameerd als derde in de nationale finaleronde van Junior Journalist van het Davidsfonds.

Amy Bollaert uit Tielt. (Foto Christine Deguffroy)


Davidsfonds organiseert Junior Journalist, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Brussel, waaraan meer dan 12.000 leerlingen uit meer dan 350 scholen hebben deelgenomen.

De voorronde in de eerste graad van de middelbare scholen (reeks 2) in het Davidsfonds gewest Molenland werd georganiseerd in september-oktober 2020 in vier middelbare scholen (Tielt, Ruiselede), in 11 klassen en met 12 leerlingen.

Amy Bollaert, leerling in Park Uniek, Tielt, was de eerste en ging door naar de nationale finaleronde.  Onlangs werd ze door de nationale jury geproclameerd als derde in de nationale finaleronde.

Over heel Vlaanderen en Brussel namen maar liefst 12.000 jongeren deel, van 10 tot en met 18 jaar. Hieruit selecteerden de lokale Davidsfonds afdelingen tijdens een voorronde de sterkste inzendingen. De nationale jury bepaalde nu de hoofdwinnaars.

Zondag maakte Mariam El Mandoudi, journalist en nieuwsanker van Karrewiet (VRT, Ketnet), de winnaars bekend op de digitale prijsuitreiking.

“Zoveel creatieve, toffe én slimme inzendingen”

De schrijfwedstrijd Junior Journalist kent een stevige traditie. Elk jaar slaan lokale Davidsfonds afdelingen over Vlaanderen en Brussel de handen in elkaar met tal van scholen om het schrijftalent bij jongeren naar boven te brengen. Er nemen telkens duizenden leerlingen deel met een verhaal, een interview of een opiniestuk rond een specifiek thema.

Journalist en nieuwsanker van Karrewiet (VRT, Ketnet) Mariam El Mandoudi zette met veel plezier haar schouders onder Junior Journalist en mocht op zondag 25 april de winnaars bekend maken via Facebook Live. “Het is fantastisch dat zoveel jongeren zich hebben ingeschreven om deel te nemen aan de wedstrijd. Het zal voor de jury niet gemakkelijk geweest zijn om de winnaar te kiezen. Zoveel creatieve, toffe én slimme inzendingen”, aldus meter Mariam.

In september nieuwe editie van Junior Journalist

Astrid Velghe uit Bavikhove won met haar verhaal Ze was een schat de titel van nationaal Junior Journalist in reeks 1, de categorie voor leerlingen in de derde graad basisonderwijs. Astrid schrijft ook in haar vrije tijd en is al druk bezig aan een volgend verhaal. Julie Nuytten uit Kortrijk overtuigde de jury in reeks 2, leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs, met Leven vol schatten. Dit is een realistisch verhaal dat toont dat de ware schatten in je eigen leven te vinden zijn. Voor reeks 3, tweede graad secundair onderwijs, kwam Iliana Staelens uit Maldegem uit de bus als winnaar, met haar interview De bloem van hoop en liefde. Tenslotte won Elise Renckens uit Lommel met haar opiniestuk Onschatbare (w)aarde in reeks 4..

Alle winnende teksten zijn te lezen op de cultuurblog van Davidsfonds en in de mei-editie van Davidsfonds’ ledenkrant Het Accent. In september start een nieuwe editie van Junior Journalist.