Tielt wil met ‘Boven de Wolken’ sterrenplaatsjes aanleggen

Patrick Demarest

10/01/2021
Actua

Er komt nog voor de zomer op de begraafplaats in Tielt een sterrenplaatsje om doodgeboren kindjes te herdenken. De stad zal hiervoor samenwerken met de vzw ‘Boven de Wolken’. Ook Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle zullen een sterrenplaatsje krijgen.

Raadslid Veerle Vervaeke (N-VA-Open VLD) stelde op de gemeenteraad van donderdag 7 januari 2021 voor om op de begraafplaatsen in Tielt een aparte ruimte te voorzien voor sterrenkindjes. “Met een sterrenweide of een sterrenboom krijgen ook ouders en familie van doodgeboren kindjes een plek om afscheid te nemen en te herdenken”, aldus het raadslid.

“Samenwerking met vzw ‘Boven de Wolken’

Schepen Roos Bovijn-Tack (CD&V) is het voorstel genegen. “Meer nog. We hadden ook effectief al concrete plannen om op de begraafplaats in Tielt een zogenaamd sterrenplaatsje te voorzien”, aldus Roos Bovijn-Tack. “Wel is het zo dat er sinds 2016 geen enkele aanvraag meer is geweest. Dat heeft te maken met het feit dat het ook mogelijk is om doodgeboren kindjes te laten cremeren en de urne thuis te bewaren.”

“Maar dat belet niet dat we effectief al op donderdag 14 januari 2021 samen zitten met de groendienst en de dienst begraafplaatsen om op de begraafplaats van Tielt een sterrenplaatsje aan te leggen”, zegt Roos Bovijn-Tack. “Ik doe ook het voorstel om samen te werken met ‘Boven de Wolken’. Dat is een vzw die ouders die een baby verloren hebben, bijstaat. Bijvoorbeeld door ze tastbare herinneringen te geven.”

Ook sterrenplaatsjes in de deelgemeenten

Roos Bovijn-Tack denkt eraan om iets te laten ontwerpen met een wolk. “In of op die wolk kunnen dan sterretjes komen met de namen van de kindjes,” zegt ze. “Het is nog maar een voorstel, hé. Ik wil zeker ook de mensen van ‘Boven de Wolken’ hun ideeën horen.”

“Het eerste sterrenplaatsje komt op de begraafplaats van Tielt”, gaat Roos Bovijn-Tack verder. “Dat was ook zo voorzien. Het is de bedoeling dat het in de eerste helft van dit jaar klaar zal zijn. Daarna gaan we kijken hoe en waar we in de deelgemeenten ook sterrenplaatsjes kunnen inplannen.”