Tielt klaar voor organisatie Belgisch kampioenschap judo

Patrick Demarest

15/02/2022
sport

Judo is en blijft een intrigerende sport en is op de Olympische Spelen steevast een blikvanger. Het Belgisch kampioenschap judo vindt in februari plaats in Tielt, een hele eer voor onze stad. In het weekend van 19 en 20 februari komt de jeugd in actie in Sporthal De Ponte; op 5 en 6 november is het de beurt aan de volwassenen. Dan komt ook voor het eerst een BK mixed teams aan bod, naar Olympisch model.

Wie wordt Belgisch kampioen?

In het judo zijn er verschillende categorieën: dames en heren, telkens verdeeld volgens leeftijd. Bij de jeugd zijn er de U15, U18 en U21. Bij de volwassenen (officieel Senioren) kan je deelnemen vanaf U18. Per categorie is er een verdeling volgens gewichtsklasse.

Je kan pas deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap als je eerst deelnam aan de Provinciale Kampioenschappen en daar bij de beste vier eindigde (in het judo zijn er altijd twee bronzen medailles). Vanuit die Provinciale Kampioenschappen kan je doorstoten naar het Vlaams of het Waals kampioenschap en van daaruit dus finaal op het Belgisch Kampioenschap uitkomen.

Op dat Belgisch Kampioenschap kampen de vier beste judoka's uit Vlaanderen en de vier beste judoka's uit Wallonië onderling om uit te maken wie een jaar lang met de nationale titel mag gaan lopen.

Op die erelijst namen zoals Robert Van de Walle, Ulla Werbrouck, Gella Vandecaveye, Dirk Van Tichelt en Matthias Casse. Gewezen Tieltse sportvrouw van het jaar Ilse Desutter pakte eind vorig jaar ook een Belgische titel bij de U21.


Waarom Tielt?

Het BK vindt om de twee jaar alternerend plaats in Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen is de organisatie in handen van Judo Vlaanderen. Dit en volgend jaar vindt het BK dus plaats in Tielt. Judoclub Tielt kent immers een mooie traditie van de inrichting van kampioenschappen. In 2004 was Tielt al eens het decor voor een eenmalige editie van het BK, toen nog in de oude sporthal. Het evenement telde dat weekend maar liefst 3.000 bezoekers.

Van 2016 tot 2020 mocht Tielt de Vlaamse Kampioenschappen organiseren, goed voor maar liefst 8 topedities. Dankzij die positieve ervaring werd de organisatie van het BK voor 2022 en 2023 toegewezen aan onze stad. Dit is qua organisatie het hoogst haalbare in België binnen de judowereld.

Programma

Op zaterdag 19 februari komen de jongens en meisjes U15 in actie en wordt de dag afgesloten met de jongens U21. Op zondag is het de beurt aan de jongens en meisjes van de U18 en de dames U21. De wedstrijden starten telkens om 10.00 uur. Er wordt een volledige categorie (bijvoorbeeld jongens U15) afgewerkt, met finales en podiumceremonie, waarna de volgende start. De laatste finales zijn per dag voorzien rond 15u30.

Het is nog even afwachten of er effectief publiek aanwezig kan zijn. Dat hangt uiteraard af van de coronamaatregelen van het moment. Maar zelfs als publiek niet is toegelaten, hoef je niets te missen van het spektakel op de mat: je kan elke wedstrijd immers live volgen via een YouTube-kanaal.

Judo Vlaanderen kan voor de organisatie rekenen op de steun van Stad Tielt en het organisatieteam van Judoclub Tielt, met ondersteuning van enkele plaatselijke sponsors. Op het kampioenschap zelf zijn een gemotiveerde groep medewerkers en vrijwilligers actief.

Koninklijke Judoclub Tielt staat al meer dan 60 jaar op de mat en telt meer dan 130 actieve leden, jong en oud. Behalve competitiejudo is er ook plaats voor recreatief judo.